Dodge Viper u ekstremnom izdanju

 Foto: naias.com, VLF Automotive

SUKLADNO najavama Henrik Fisker je u Detroit doveo Force 1, sporski automobil koji donosi najjače američko oružje u luksuznom pakiranju. 
 
Fisker je u okviru kompanije VLF Automotive poudio luksuzni coupe zasnovan na Viperu. Nimalo čudno sa obzirom da je na razvoju radio sa Benom Keatingom, koji je kao vozač i prodavač usko vezan upravo sa brutalnim Dodgeom. 
 
 
8,4-litreni V10 je i dalje zadržao atmosferski koncept, a sada razvija 756 KS i 813 Nm okretnog momenta.
 
Ubrzanje do 96 km/h odradi za 3 sekunde, dok četvrt milje apsolvira u 11 sekundi. Maksimalna brzina je 350 km/h. Mjenjač je ručni sa šest stupnjeva prijenosa, a opcijski će biti ponuđena i automatika. 
 
 
Lagana karoserija izrađena je od kompozita sa ojačanjima od ugljičnih vlakana i postavljena na masivne kotače promjera 21 inča. Za bolju dinamiku ugrađen je novorazvijeni ovjes, kao i vjerojatno potentnije kočnice.
 
Ukupna masa vozila je solidnih 1.538 kg.
 
 
Fiskerov dvosjed izgleda odlično. Agresivnog nastupa i niske siluete zasigurno će privući poglede, a usprkos visoko postavljenoj cijeni od čak 268.500 USD mogao bi naći put do 50 planiranih kupaca.
 
No, za razliku od primjerice jednako skupog Lamborghinija Huracan Fiskerov Force 1 u kabini nudi i prostor za dvije boce vina. 
 
 
Paralelno sa ovim modelom VL Automotive nudi i model Destino, luksuznu sportsku limuzinu pokretanu motorom iz Corvette ZR-1. Sličnost sa nekadašnjom ekološki nastrojenom Karmom je namjerna, kao i visoko postavljena cijena od 229.000 USD za koju vlasnik dobiva limuzinu sa 6.2 V8 kompresorskim motorom snage 647 KS. U ovom slučaju maksimalac je 322 km/h uz sprint do 96 km/h za 3,9 sekundi. 

Pročitajte više