DOGODINE NA CESTI Luksuzni električni terenac po diskontnoj cijeni

Foto: Byton
 
PREDSTAVLJEN na ovogodišnjem CES-u, sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, ovo je najnovije oružje zagovornika električnih pogona u automobilima. 
 
Predstavlja ga malo poznati američki startup Byton, a radi se o konceptu luksuznog crossovera koji bi u konačnoj izvedbi na cestu trebao stići već dogodine. I ne samo američku - istovremeno će biti ponuđen u Kini i Europi. 
 
 
Atraktivni crossover ne oskudijeva ponudom prostora, no ono što ga čini posebnim je tehnologija koja stoji iza njega. Nudi električni doseg od 400 km u baznoj izvedbi sa 71 kWh baterijama, a nakon 20 minuta punjenja baterije daju mogućnost dosega od oko 240 km. Za 80-postotno punjenje baterija potrebno je pola sata. 
 
Proizvođač navodi kako će svoj model u proizvodnoj izvedbi nuditi opremljen sustavom autonomne vožnje razine 3, a od 2020. godine i razinom 4. Tesla je trenutno na razini 2, tek da se zna. Moderno koncipiranim interijerom dominira digitalna prednja armatura koju čini 49-inčni zaslon, a na kojem se mogu ispisivati čak i otkucaji srca i tlak svakog od putnika. Dodatni zaslon postavljen je u središte upravljača, ali ta ideja neće biti korištena u proizvodnji. 
 
 
Sve rečeno neće svakom zvučati revolucionarno, no stvari se mijenjaju kada spomenemo najavljenu startnu cijenu od 45.000 USD, odnosno oko 37.500 eura. Uspije li, Byton najavljuje električnu limuzinu i MPV. 

Pročitajte više