Dolazak "narodnog" Porschea pomaknut na 2017?

VEĆ smo izvještavali o potencijalnoj proizvodnji novog Porscheovog ulaznog modela kojega prema legendarnom modelu iz 50-ih godina prošlog stoljeća mnogi nazivaju 550 Spyder. Konačno ime još uvijek nije poznato, a  projekt se vodi pod kodnim nazivom 551.

Iako se isprva mislili kako će konačan produkcijska verzija kroz koju godinu stići na tržište tome navodno ipak neće biti tako. Nadalje, ovaj se model suprotno najavama navodno uopće neće izravno temeljiti na Volkswagenovom konceptu BlueSport. Automobile Magazine javlja i kako je dolazak noviteta odgođen na 2017.

Razloga je navodno više. Redom, VW smatra kako je u konačnici BlueSport premali i preskup za pojedina tržišta poput američkog gdje se očekivala značajnije prodaja. Isto tako nije dovoljno atraktivan da bi opravdao cijenu na europskim tržištima što ga u konačnici čini nepodobnim modelom za proizvodnju. Audi pak nikako nije bio oduševljen još jednim uplivom Porschea u razvoj njihovih modela, pa bi se R4 i 551 trebali razvijati zasebno (mada je ovome teško povjerovati s obzirom na dosadašnju politiku VW Grupe).

Također, Porsche bi se trenutno navodno ipak radije okrenuo razvoju i prodaji svojih "mainstream" modela, odnsono skorašnjem novom Caymanu i Macanu. U Porscheu izgleda strahuju da ne razvodne ponudu s previše novih modela, te smatraju kako je pametnije prvo orijentirati na one koji će donijeti novac, a potom ulaziti u novi segment. Uostalom, novi Boxster (na fotografijama) je sasvim pristojna ponuda za jednog dvosjeda.

Na kraju dodajmo kako bi u konačnici 551 trebao biti dostupan u coupe i cabrio izvedbi te se temeljiti na MSB-M platformi. Pokretat će ga navodno 4-cilindrični 1,6-litreni turbo motor dostupan u rasponu snage od 182, 213 do 243 KS.

Pročitajte više