Dolazi iz Amerike i želi posramiti Porsche na njemačkom tlu

 Foto: Scuderia Cameron Glickenhaus

JAMES Glickenhaus konačno ima gotov proizvod, a javnosti će ga predstaviti na ženevskom salonu. 
 
No Glickenhaus tu ne staje već planira premijeru novog hiperautomobila začiniti velikom pobjedom. Cilj je postavljen visoko i glasi 6:30 minuta. U tom vremenu njegov bi bolid trebao aposlvirati krug na Nurburgringu, što je gotovo pola minute bolje od Porschea 918, koji je krug odveo za nešto manje od 7 minuta i postao najbrži serijski automobil na stazi.
 
Pritom Glickenhaus ne uzima u obzir kako će njegov automobil u najboljem slučaju doseći nakladu od tucet primjeraka, dok Porscheov dragulj ima nakladu od 918 primjeraka. 
 
 
Glickenhaus je već godinama prisutan u autosportu, a njegova Scuderia Cameron Glickenhaus od 2013. godine radi na projektu poznatom pod imenom SCG003S. Derivat je to trkaćeg automobila gotovo istog imena, a karakterizira ga još manja masa i veća snaga. Posljednje informacije govore kako njegov 4.4 V8 twinturbo razvija preko 800 KS i 850 Nm, a usuglašen je sa sedam-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke. 
 
Prekaljeni Glickenhaus je pun hvale za svoj bolid. Tako garantira mogućnost generiranja lateralnog ubrzanja od 2G u zavojima, ali i downforcea od 700 kg pri 250 km/h. Maksimalna deklarirana brzina je 350 km/h, a ubrzanje do 100 km/h ispod 3 sekunde. Još jedna prednost trebala bi biti modularna konstrukcija zahvaljujući kojoj su popravci povoljniji. Za sigurno zaustavljanje brinu se Brembo kočnice s diskovima promjera 380 mm sprijeda i 360 mm straga.
 
 
Recimo i kako ostvarenje snova američkog milijunaša i strastvenog kolekcionara ne nosi Made in America oznaku već je za njegovu proizvodnju odgovorna Manifattura Automobili Torino. Automobil izrađen prema željama vlasnika startat će cijenom od oko 1,9 milijuna EUR. 

Pročitajte više