Dosta je bilo struje: Mini je napokon dobio dva sjajna benzinska motora

Foto: Mini

UNUTAR nove obitelji modela, Mini označava razine performansi svojih benzinskih motora za model Cooper slovom C za osnovnu, a S za verziju s poboljšanim performansama. Atraktivan portfelj pogonskih sklopova novog Minija s trojim vratima tako je nadopunjen s dva učinkovita benzinska motora s izborom između tri ili četiri cilindra, sve uz jedinstveni “karting” osjećaj, koju ima svaki Mini.

“Automobil je idealan za sve one ljude koji žele voziti klasični MINI s 3 vrata, povoljne cijene, koji ima tradicionalno visoke performanse i karakterističan zvuk motora s unutarnjim izgaranjem”, kaže Stefanie Wurst, voditeljica marke.

Sa snagom od 150 kW/204 KS, četverocilindrični motor Mini Cooper S ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi uz najveći okretni moment od 300 Nm. Trocilindrični motor od 115 kW/156 KS u verziji Cooper C daje okretni moment od 230 Nm i ubrzava vozilo od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi.

Agilno upravljanje

Mini Cooper opremljen je ovjesom i amortizacijom dizajniranim za agilno upravljanje. Precizno, tipično Mini upravljanje u kombinaciji sa snažnim kočnicama osigurava visoku razinu užitka u vožnji, sigurnosti i udobnosti.

Suvremeni minimalizam novog dizajna karakterizira i ovu generaciju Minija. Kratki prevjesi i kratki poklopac motora u kontrastu su s dugim međuosovinskim razmakom, dajući automobilu tipične proporcije.

Čak 12 ultrazvučnih senzora

Najmanji radarski senzor BMW Grupe do danas postavljen je na vodoravni nosač između usisnika zraka. Ukupno 12 ultrazvučnih senzora u MINI Cooperu podržava sustave pomoći vozaču i povećava sigurnost vožnje.

Preklapanjem stražnjeg sjedala u omjeru 60:40, prtljažnik se može fleksibilno proširiti s 210 litara kako bi se dobio volumen do 725 litara.

Elegantan, minimalistički dizajn interijera MINI Coopera inspiriran je klasičnim Minijem. Novi upravljač, okrugli OLED zaslon, tipična MINI preklopna poluga i dvobojna tekstilna armaturna ploča stvaraju osjećaj prostranosti u kokpitu. Panoramski stakleni krov pridonosi svijetloj i prijateljskoj atmosferi.

Najvažnije funkcije za vožnju (parkirna kočnica, mjenjač, ​​tipka start/stop, kontrola glasnoće…) izravno su dostupne putem prepoznatljive trake za prebacivanje. Birač na središnjoj konzoli otvara mjesto za novu Wireless Charging Shelf 2.0. Ovdje se mogu pohraniti pametni telefoni i puniti bežično.

Promjer tankog OLED zaslona visoke rezolucije s visokokvalitetnim staklenim rubom iznosi 240 mm. Njegova logika rada slična je logici pametnog telefona i njime se može upravljati intuitivno dodirom. Relevantne informacije vezane uz vozilo, poput brzine i potrošnje goriva, prikazuju se na vrhu zaslona.

Kao na pametnom telefonu

U glavnom izborniku funkcije su raspoređene vodoravno kao widgeti i mogu se odabrati povlačenjem i dodirom. U donjem dijelu OLED zaslona, ​​stavke izbornika Navigacija, Mediji, Telefon i Klima mogu se izravno odabrati u bilo kojem trenutku.

Na izbor su četiri nove varijante opreme: Essential, Classic, Favored i JCW. Ovisno o opremi, novi MINI Cooper C i MINI Cooper S dostupni su s različitim završnim bojama karoserije i unutarnjim ukrasima. Boje se mogu kombinirati s jednom od četiri boje krova i stvoriti različite kontraste. 

Pročitajte više