Duel Audija i Lancije: Reli dvoboj stoljeća na filmskom platnu

PRIJE DESET GODINA jedna od najpoznatijih njemačkih glumačkih zvijezda Daniel Brühl pojavio se u holivudskom filmu Rona Howarda Rush glumeći legendu Formule 1 Nikija Laudu. Sada se 45-godišnjak ponovno odvažio na projekt čija se radnja temelji na utrkama. Ovaj put, međutim, Brühl ne glumi vozača, već bivšeg direktora utrka Audija Rolanda Gumperta u novom filmu Utrka za slavu: Audi protiv Lancije.

Film se bavi uzbudljivom pričom o sezoni Svjetskog prvenstva u reliju 1983. Brühlov protivnik u filmu je talijanski glumac Riccardo Scamarcio, koji utjelovljuje legendarnog sportskog direktora Lancije Cesara Fiorija. Volker Bruch, još jedan poznati njemački glumac, također je u glumačkoj ekipi, a glumi legendu relija Waltera Röhrla.

Nakon svog drugog naslova svjetskog prvaka 1982., Röhrl je iz Opela prešao u Lanciju. Smatralo se da nema šanse u novorazvijenom automobilu Lancia Rally 037, koja je kombinirala motor s kompresorom i pogonom na stražnje kotače, protiv rivala Hannua Mikkole u snažnom Audiju Quattro, s turbo motorom i pogonom na sve kotače. No prva cjelovita sezona tzv. Grupe B razvila se u triler, a time i savršen filmski materijal.

Lancia piše povijest relija

Unatoč trima pobjedama (na reliju Monte Carlo, reliju Akropola i na dalekom Novom Zelandu), Röhrlu je na kraju za dlaku izmaknuo naslov vozačkog naslova protiv Mikkole, ali se među konstruktorima klatno potpuno iznenađujuće okrenulo u korist Lancije.

Film studija Lionsgate režirao je Stefano Mordini i traje nešto manje od sat i pol. Međunarodna kinopremijera je 5. siječnja 2024., no još nije jasno kada će se Utrka za slavom: Audi protiv Lancije prikazati u Njemačkoj.

Film je sniman u ljeto 2022. na izvornim lokacijama u Grčkoj i Italiji, poput legendarne testne staze u Baloccu, u Pijemontu (sada u vlasništvu Stellantis grupe).

Zanimljivo, prvo gledanje filma bit će prava premijera i za samog protagonista Röhrla. Kako je Bavarac otkrio za lokalni Landshuter Zeitung, bio je iznenađen filmom i nije bio uključen u produkciju. "Prije mnogo godina jedan mi je talijanski redatelj rekao nešto o filmu i htio mi je poslati scenarij, ali poslije nikad više ništa nisam čuo", rekao je Röhrl.

Jedini njemački svjetski prvak u reliju u povijesti prilično je skeptičan prema projektu, i to ne samo zato što je izgubio kontakt s produkcijom tijekom istraživanja: "Uvjeren sam da ne mogu ispravno pokazati puno stvari", kaže 76-godišnja automobilska zvijezda. 

Pročitajte više