E klasa dobila krila

 Foto: Mercedes

NISMO morali dugi čekati da Mercedes prikaže sve potencijale nove E klase kroz AMG pakiranje - E43 4Matic snažan preko 400 KS je tek početak.
 
Netom lansirana E klasa dobila je svoje reprezentativno izdanje. Dostupan od rujna, E 43 4Matic se nameće visokotehnološkim rješenjima i pripadnim voznim osobinama za koje je ipak najzaslužniji V6 biturbo motor. Dovoljno da se prebrodi razdoblje do dolaska ultimativnog E 63.
 
 
Trolitreni šestak dobio je dva nova turbo punjača s tlakom prednabijanja do 1,1 bar čime je maksimalna snaga skočila za 25 kW/34 KS na 295 kW/401 KS, a okretni moment na 520 Nm, dostupan u režimu od 2.500 do 5.000 o/min.
 
Usuglašen sa 9G-Tronic mjenjačem i opremljen 4 Matic pogonom na sve kotače sa rasporedom momenta 31:69 u korist stražnje osovine, ovaj će pripadnik Mercedesove elite uhvatiti 100 km/h za 4,6 sekundi i bez većih problema dostići limitiranih 250 km/h. Od ostalih tehnikalija poznat je još podatak kako je prosječna potrošnja 8,3 l/100 km, ako nekoga zanima. 
 
 
Pritom valja imati na umu kako se radi o gotovo 1,8 tona teškoj limuzini kojoj prvoklasni komfor nije stran. Prilagodljivi zračni ovjes ima tri moda rada, a majstori iz Affalterbacha su ga dodatno unaprijedili.
 
Osnovni znak raspoznavanja sportskih aspiracija sprijeda je otkriven kroz tri velika usisnika, a potom je tu i nešto modernija maska u visokom sjaju. Polirani su i naplatci, također crne boje, te promjera 19 inča, a iza njih se naziru diskovi promjera 360 mm. Straga će prvo u oči upasti dvostruki ispuh s topovima četvrtastog poprečnog presjeka, a potom i decentni spojler integriran u poklopac prtljažnika. 
 
 
Tamne nijanse dominantne su i u kabini, sada s brojnim sportskim detaljima. Najznačajnija su novost sportska sjedala s nešto izraženijim držanjem, presvučena u kombinaciji Artico kože i Dinamica umjetnog materijala, a opcijski dostupna u nappa koži. AMG potpisuje ploču s instrumentima, što uključuje ogroman info zaslon, tzv. racetimer, te brzinomjer sa skalom do 280 km/h. Naravno, oprema je potpuna, pa vlasnik ne treba nužno računati sa skupim doplatama. 
 
Lista narudžbi otvara se 20. lipnja, a cijena je zasad nepoznata.    

Pročitajte više