Električni ZUGO: Yugo za 2020.

NEKE dizajnerske koncepte treba uzeti ozbiljno, a neke ne. U koje spada ovaj nesvakidašnji dizajnerski izlet jasno je na prvi pogled. Radi se o "modelu" Zugo, električnom automobilu za 2020. godinu za čiji je nastanak inspiracija dakako bio Yugo 45.

ZUGO je kreacija Miloša Paripova diplomanta bečkog Fakulteta primijenjenih umjetnosti, smjer Digitalna i medijska umjetnosti. Ideja je bila osmisliti jeftini električni kompaktni automobil za tranzicijske zemlje, a Paripovljev je koncept bio jedan od natjecatelja na konferenciji o automobilskom dizajnu Auto(r) koji je održan ranije ove godine u Zagrebu.

Njegov rad je osvojio peto mjesto, no na prvom mu je mjestu vjerojatno bila zabava. Tako je do imena došao pisanjem imena Yugo na engleskoj tipkovnici (Y je Z). Nadalje, predviđeni su i grijači za ruke na poklopcu prtljažnika za situacije kada Zugo bude bilo potrebno pogurati. Zamišljena je laka i brza te nadasve jeftina zamjena raznih dijelova, posebno karoserije, pa bi ovakav automobil mnogima mogao postati hobi i razonoda i sl.

Pročitajte više