Električnom Škodom driftali preko 7.3 km i uhvatili dva Guinnessova rekorda

Foto: Škoda

ŠKODINA ekipa ostvarila je dvostruki uspjeh na zaleđenom jezeru u Švedskoj. 

Škoda je postavila dva nova Guinnessova rekorda, oba u domeni driftanja na ledu. Punim imenom rekordi za "Najduži kontinuirani drift vozila po ledu" i "Najduži kontinuirani drift vozila po ledu (za električna vozila)" potvrđeni su kao Guinnessovi svjetski rekordi.

Za rekord su zaslužni električna Škoda Enyaq RS iV i automobilski novinar Richard Meaden, koji su 19. siječnja ove godine na kružnoj stazi opsega 188.5 m na zaleđenom jezeru Stortjärnen, u blizini grada Östersunda, u Švedskoj, odvezli neprekinuti drift u dužini od 7.351 km. 

Meaden je izveo neprekinuti drift s kontroliranim proklizavanjem duže od 15 minuta te je prešao točno 7.351 km. Time je srušen prethodni rekord postavljen prošle godine u Kini kad je vozač Wang Dongjiang u Subaru Imprezi odvezao drift u dužini od 6.231 km. 

U prisutnosti suca Guinnessovih svjetskih rekorda i međunarodnog suca za drift Davida Kalasa, kao svjedoka, Škoda je postavila rekorde tek četvrtog dana nakon brojnih probnih vožnji s različitim kombinacijama guma. Ukupno je tijekom pet dana izvedeno 18 driftova pri temperaturama ispod ništice kako bi se postigao savršeni drift.

Tijekom 15 minuta i 58 sekundi uz maksimalnu brzinu od 48.69 km/h i najnižu od 31.64 km/h Meaden je u Škodi napravio 39 krugova. Škoda je bila opremljena 20-inčnim naplatcima s "čavlericama" Michelin mjera 245/35 s 5 mm visokim klinovima sprijeda i Nokian Hakkapeliitta mjera 245/45 s 2 mm visokim klinovima straga. Ova kombinacija pokazala se idealnom za vožnju na ledenoj podlozi debljine 40 cm. 

Meaden je komentirao svoj trijumf: "Ponovno biti za upravljačem još jednog Škoda modela koji obara rekorde prilično je posebno, ići od slane ravnice Bonneville Salt Flats u SAD-u do zaleđenog jezera u Skandinaviji, postavljajući dva različita rekorda u dva vrlo različita vozila. Nevjerojatno sam ponosan što sam ponovno dio tima koji obara rekorde nakon 12 godina. Tko bi rekao da ćemo ovdje voziti električno vozilo na ledu? To pokazuje koliko se svijet vozila mijenja i koliko je uzbudljiv."

 

Podsjetimo, 2011. godine britanski je vozač postavio novi cestovni rekord prema Southern Californian Timing Association (SCTA) za vozilo s 2.0 turbo motorom postigavši brzinu od 227.080 mph (365.44 km/h). Rekord je postavljen na legendarnoj slanoj ravnici Bonneville Salt Flats u SAD-u.

Škoda Enyaq RS iV ima sportski ovjes te je spuštena za 15 mm sprijeda i 10 mm straga. Automobil se distancira odgovarajućom dekoracijom izvana i iznutra, a s pogonom od 299 KS postiže 100 km/h za 6.5 sekundi. Raspolaže s 460 Nm okretnog momenta, a bateriju kapaciteta 82 kWh može se puniti snagom do 135 kW. 

Pročitajte više