Erdogan naredio: Sva službena vozila u stranci moraju biti Passati

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN je najavom ogromnih ulaganja u Turskoj dobio poseban status.

Nakon što je njemačka kompanija najavila ulaganja od oko milijardu eura za izgradnju tvornice automobila u Turskoj, Erdogan je odlučio zahvaliti se na svoj način. Njegova odluka je da će sva službena vozila u stranci po isteku najma biti zamijenjena Volkswagenima, i to Passatima, koji će se ujedno i proizvoditi u Turskoj, javlja Bloomberg.

Zbog te odluče vodeći stranački dužnosnici neće puno trpjeti jer će se morati spustiti s Audija A6 koji sad koriste na najnovije izdanje Passata. Iako se radi o tek 19 primjeraka, očekuje se da će ovaj trend vrlo brzo zahvatiti državne institucije, a to onda znači i tisuće primjeraka. Primjera radi, list Sozcu je objavio da je prošle godine vlada potrošila gotovo 100 milijuna dolara na najam vozila. Prevedeno, Volkswagenu će se investicija itekako isplatiti.

Podsjetimo, radi se o tvornici u blizini Izmira koja će od 2022. godine imati kapacitet oko 300.000 automobila godišnje. Pet tisuća radnika proizvodit će Passate i Škodu Superb, dok će tvornica u Emdenu u Njemačkoj prijeći s proizvodnje Passata na I.D. električne modele.

A u Turskoj tržište automobila trenutno ne cvjeta. U prvih sedam mjeseci prodaja se prepolovila i pala s 481.982 primjeraka u istom razdoblju 2017. na tek 212.605 primjeraka ove godine.

Pročitajte više