Euro NCAP testirao dvanaest noviteta

EURO NCAP je 24. lipnja objavio rezultate posljednjih testova napravljenih na dvanaest modela. Ukupni dojam je više nego povoljan, čak osam automobila osvojilo je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost.

Među dvanaest najnovijih modela iz ukupno pet automobilskih klasa, vrhunske rezultate polučilo je njih čak osam. Najveće iznenađenje priuštila je nova generacija Toyote Prius. Prvi hibridni model koji je ikad testiran od strane EuroNCAP-a uspio je osvojiti maksimalnih pet zvjezdica i pokazao da automobili mogu biti brzi, ekološki prihvatljivi i sigurni. Ništa lošije nije prošla niti druga Toyota na testu, nova Corolla Verso koja je proglašena najsigurnijom u klasi.

Od ostalih postignuća valja još spomenuti BMW Z4, koji se okitio titulom  najsigurnijeg u klasi, te Hondu Jazz, prvi model u gradskoj klasi, koji je osvojio tri zvjezdice za zaštitu pješaka. Atraktivni Renault Megane CC je automobil s najvećom ocjenom u povijesti testiranja za čvrstoću karoserije pri frontalnom sudaru.

Od noviteta na polju sigurnosti valja spomenuti dojavni sustav ugrađen na Volvo S40, koji zvučnim signalom javlja ukoliko putnici na stražnjoj klupi nisu vezani. Naizgled nevažan uređaj, koji bi itekako mogao utjecati na spašavanje ljudskih života u prometnim nezgodama. Uostalom, dovoljno je reći da je na cestama Europe zbog nekorištenja pojasa izgubljeno više od 7.000 života. 

Pregled po modelima

Srednja klasa



Svi testirani modeli su osvojili maksimalne ocjene u području zaštite odraslih putnika. Jedine razlike su u ostalim područjima. Primjerice, Opel Astra pruža najlošiju zaštitu pješaka, Megane CC je najgori u području sigurnosti djece, a novi Golf se pokazao ukupno gledano najboljim.

Kompaktni monovolumeni



Ovdje smo svjedoci dviju krajnosti. Toyota Corolla Verso je izvrsnim svojstvima postala najsigurniji model na tržištu, dok se Fiat Doblo pokazao ukupno najgorim na testu. Tek tri zvjezdice za sigurnost danas su nedovoljne za prolaznu ocjenu na razvijenim tržištima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljenko Nikolić

Pročitajte više