Sačuvajte život i automobil: Sedam zlatnih pravila kako voziti po snježnoj cesti

Foto: Continental

ČUDNO JE OVO proljeće. Nakon što smo u jednom trenutku imali pravo ljeto i temperature koje su se u dijelovima Hrvatske penjale na više od 30°C, u samo dva dana u gorskim krajevima zemlje jutarnje su vrijednosti bile ispod nule, a negdje je i pao snijeg.

Što napraviti, odnosno kako voziti ako vas usred proljeća uhvati snijeg? Ako ćete se držati ovih sedam zlatnih pravila, ne bi smjeli imati problema na kolniku. Naravno, ako na svom automobilu imate zimske gume, jer bez njih zaista ne preporučujemo izlazak na cestu.

Uvijek imajte na umu da se u snježnim uvjetima svim kontrolama na vašem vozilu - uključujući kočnice, upravljanje, ubrzanje i promjenu brzina - treba upravljati polako i glatko.

1. Lagano ubrzavajte i kočite

Lagano ubrzajte vozilo koristeći niske okretaje i prebacite u viši stupanj prijenosa što je brže moguće. Kako biste smanjili mogućnost proklizavanja kotača, koristite drugu brzinu umjesto prve. Odaberite manji stupanj prijenosa i kočite motorom kako biste usporili automobil, ali ako morate koristiti kočnice, lagano ih pritisnite.

2.Održavajte veći razmak nego inače

Smanjite brzinu, budite svjesni mogućih opasnosti i dajte si dovoljno vremena za kočenje i upravljanje. Održavajte veći put kočenja između vašeg automobila i vozila ispred vas, posebno u uvjetima poput kiše, leda i snijega; ostavite čak deset puta veći razmak od uobičajenog preporučenog.

3. Na uzbrdici održavajte stalnu brzinu

Kada krećete ili se penjete uzbrdo, ostavite dovoljno prostora ispred automobila kako biste mogli održavati ujednačenu brzinu bez potrebe za promjenom brzine ili ubrzavanjem.
Kada se spuštate nizbrdo, koristite niži stupanj prijenosa za spuštanje nizbrdo i pokušajte izbjeći kočenje osim ako je to prijeko potrebno. Opet, pobrinite se da ostavite dovoljno prostora između sebe i automobila ispred vas.

4. Kočite prije, a ne u zavoju

Kada se približavate zavoju, počnite kočiti prije nego počnete okretati upravljač. Ako vaš automobil izgubi prianjanje, pokušajte ne paničariti; najbolje je otpustiti papučicu gasa i držati kotače usmjerene u smjeru u kojem želite voziti.

5. Nikada nemojte paničariti

Ako auto počne proklizavati, pokušajte ne paničariti. Nježno upravljajte u njega. Ako, na primjer, stražnji dio automobila klizi ulijevo, tada upravljajte ulijevo. Nikako ne smijete micati ruke s volana ili udarati nogom po kočnici.

6. Obavezno upalite svjetla

Kada vozite kroz jak snijeg, obavezno upalite prednja svjetla. Nemojte se oslanjati samo na dnevna svjetla. Ako vidljivost padne ispod 100 m, uključite svjetla za maglu. Ali ne zaboravite ih isključiti kada se vidljivost poboljša.

7. Ne vozite tragovima drugih

Ako na cestama nema soli ili pijeska, odnosno nisu očišćene, izbjegavajte vožnju u tragovima kotača ili za drugim vozilima. Imajte na umu da je nabijeni snijeg ledeniji i stoga klizaviji od svježeg snijega.

Pročitajte više