Ford Bronco: Legenda se vratila i neodoljiva je

Foto: Ford

ŠTO su Mustang i Camaro u svijetu sportskih automobila, to je Jeep u svijetu terenaca. A sada mu se pridružio još jedan američki klasik - Ford Bronco.

A ako se pitate što je Bronco, najbolji opis će vam dati jedan drugi model. To je Jeep Wrangler, legenda koju ne može sputati ni relativno visoka cijena, pa ni činjenica da više nije mainstream. I upravo tu dolazi Bronco, još razigraniji model s još istaknutijim retro linijama. 

Jedno od najslavnijih imena u Fordovoj povijesti donosi dvije karoserijske izvedbe. Uz standardnu dvovratnu dolazi i prvi put u povijesti produljena izvedba s četiri vrata. U Fordu kažu da pritom ne mare za modu, već je bitna funkcija. A oni nakon godina iščitavanja i praćenja svih mogućih foruma i grupa vezanih uz terenska vozila znaju što im treba. 

Bronco definitivno ima dobar potencijal. Podnica je postavljena na 294 mm, najviše u segmentu, prelazi vodene prepreke dubine do 850 mm, a maksimalni kut nailaska/silaska je 29/37,2 stupnja. A oni najzahtjevniji mogu Bronco opremiti ogromnim 35-inčnim terenskim gumama kada Bronco jednostavno više neće htjeti na asfalt.

Dva su motora predviđena u komercijalizaciji. Slabiji 2.3 EcoBoost daje 270 KS i 420 Nm, dok snažniji 2.7 V6 ide do 310 KS i 542 Nm. Sedam-stupanjski ručni mjenjač s redukcijom je standard kod slabijeg motora, dok snažniji ima 10-stupanjsku automatiku. 4x4 pogon se podrazumijeva, a kupci biraju između dvije izvedbe, gdje je druga osjetno kompleksnija i time sposobnija. Terrain Management sustav donosi sedam modova rada i prilagodbe svim terenima. Zove se G.O.A.T. ili Goes Over Any Terrain.

Pridodajmo svemu atraktivne opcije poput Trail ToolBox dodataka za terensku vožnju te mogućnosti lakog skidanja panela vrata koje spremate u posebne vreće i odlažete u auto. I bitan detalj, retrovizori nisu vezani za vrata pa ostaju na vozilu i nakon što se ogoli.

Jednako poželjan dizajn i u kabini. Pritom je oprema prvoklasna, a kabina presvučena vodonepropusnim materijalima sa serijski ugrađenim odvodom u podnici. Na popisu se nalazi niz detalja za individualizaciju od infotainmenta sa zaslonom od 12 inča do off-road kamere, dodatnih LED svjetala, Bilstein ovjesa i sl.

I sad ono najbolje. Bronco u SAD-u kreće cijenom od samo 29.995 USD, odnosno 34.995 za izvedbu s četiri vrata. Prve isporuke kreću početkom iduće godine.

Pročitajte više