Ford GT dobiva više snage i posebnu karbonsku seriju

Screenshot: Youtube

U FORDU su odlučili na sajmu automobila 2020. u Chicagu staviti naglasak na GT model super automobila i predstaviti njegova dva posebna izdanja.

Dok je nedavna premijera modela Mustang Shelby GT 500 prigrabila svu medijsku pažnju za sebe, ostavljajući druge modele ove tvornice u sjeni, u Fordu su odlučili na sajmu automobila na Chicago Auto Show 2020. staviti naglasak na GT model superautomobila, predstavivši njegova dva posebna izdanja, dok je i standardna verzija modela doživjela izvjesna unaprjeđenja.

Verzija GT-a za 2020. godinu dolazi s motorom zapremnine 3,5 litara, EcoBoost twin-turbo V6, sa 660 konjskih snaga, uz veći okretni moment u odnosu na prošli model, kao i s brojnim mehaničkim unaprjeđenjima poput posebnog sustava za hlađenje ventila. Ova unaprjeđenja implementirana su u novi model GT-a nakon što su se prethodno dobro pokazala u upotrebi u ograničenoj seriji kamiona Ford GT Mk II, navodi Car Buzz.

Prošireni usisni otvori za zrak na haubi trebali bi povećati protok zraka za 50%, dok su uvećani interkuleri namijenjeni učinkovitijem snižavanju temperature komprimiranog zraka. Kako bi GT bio što stabilniji i bolje se držao na putu pri većim brzinama, prilagođavanje oslanjanja automobila uvjetima vožnje moguće je uz "track mode". Listi unapređenja modela za 2020. godinu može se pridodati i Akrapović, premium titanski auspuh koji dolazi u standardnoj opremi i koji je lakši za cijela četiri kilograma od ispušnog sustava na prošlom modelu.

"Ford GT ostaje sam vrh ponude Ford Performancea", kaže Ed Krenz, glavni inženjer u sportskom odjelu Ford Performancea.

"GT je oduvijek bio način da se očituje najbolje od Fordovih inovacija na području trkačkih automobila, počevši od 1966. godine i trkačkih nadmetanja na stazi u Le Mansu, pa na ovamo", dodaje Krenz.

Ford također ima u ponudi dva različita paketa kojima je moguće dodatno personalizirati izgled GT 2020.

Pored standardnog paketa GT, postoji i GT Liquid Carbon, gdje posebni metalik premaz ističe GT-ovu laganu karoseriju od karbonskih vlakana. Ovaj paket uključuje karbonske felge, a kupci mogu birati između različitih tipova titanskih matica, pet vrsta interijera i pet različitih boja čeljusti kočnica.

Daljnja personalizacija uključuje izbor ukrasnih traka koje se lijepe duž karoserije, i to kako dvije centralno pozicionirane za standardni model GT-a, tako i jedna traka za seriju Carbon, uz mogućnost izbora poklopaca farova u boji. Ove trake i poklopci dostupni su u sedam različitih boja, a zahtjevniji kupci mogu birati nijanse i iz proširene palete boja.

Serija posvećena uspomeni na model GT 40 koji je 1968. godine osvojio utrku u Le Mansu, nazvana Ford GT Heritage Edition, dolazi s prepoznatljivom uzdužnom crnom trakom koja se proteže cijelom dužinom ispod prednjih i stražnjih prozora i razdvaja narančasto-plavu karoseriju. Felge od karbonskih vlakana su u ponudi kod Heritage verzije umjesto uobičajenih, aluminijskih.

"Naš je tim fokusiran na to da isporuči automobile koji premašuju očekivanja kupaca. Crna traka i karbonske felge bile su osobito traženi dodaci i mi smo se potrudili da to i ispunimo", kaže Mike Severson, programski menadžer Ford GT-a.

Isporuke za unaprijeđeni model Ford GT su u tijeku, a proizvodnja će potrajati do 2022. godine.

Pročitajte više