Ford gubi oko 100.000 dolara po svakom prodanom električnom autu

Foto: Ford

IAKO je prvi kvartal okončao s dobiti, u Fordu ne mogu biti zadovoljni poslovanjem odjela proizvodnje električnih automobila.

Ford je prvi kvartal zaključio s dobiti od 1.3 milijarde dolara. Odjel Model e, zadužen za proizvodnju električnih automobila, ostvario je daleko poražavajući rezultat. Prema Bloombergu, njihov gubitak je poništio cjelokupnu dobit kompanije s gubitkom od nevjerojatnih 100.000 dolara po svakom prodanom primjerku.

Ironično, prodaja električnih Fordova je u porastu, a u prva tri mjeseca marka je povećala prodaju za 86 posto. Ukupno su prodali 20.223 primjerka modela Mach-E, F-150 Lightning i E-Transit. I dalje se tu radi o mizernoj prodaji pa je tako svaki model pogonjen klasičnim motorom s unutrašnjim izgaranjem imao bolju prodaju od cjelokupne prodaje električnih modela.

Primjera radi, najprodavaniji električni model je Mach-E s prodajom od 9589 primjeraka, dok je najprodavaniji klasični model, F-serija, dosegao prodaju od čak 152.943 primjerka.

Ford je već usporio proizvodnju električnih modela kao odgovor na smanjenje potražnje za takvim vozilima. Bloomberg izvještava da tvrtka smanjuje narudžbe dobavljačima baterija i traži druge načine za nadoknadu financijskih gubitaka svoje grupe Model e.

Recimo i kako je Ford Pro, odjel prodaje komercijalnih vozila, ostvario dobit od tri milijarde dolara. Ford Blue, maloprodajna grupacija za modele s motornim pogonom i hibridne modele, također je zabilježio pozitivan rezultat od 900 milijuna dolara.

Pročitajte više