Ford predstavio novu Kugu

NA AUTO salonu u Los Angelesu Ford je predstavio svoji prvi globalni SUV. Riječ je drugoj generaciji modela kojeg mi znamo po nesretnom nazivu Kuga, dok se u Americi prodaje pod imenom Escape.

Najkraće, radi se o istom automobilu koji će se ovisno o tržištu prodavati pod dva imena, a na Starom ga kontinentu možemo očekivati tijekom iduće godine.

Što se dizajna tiče Kuga će vjerno slijediti najavni koncept Vertrek kojega smo imali priliku upoznati početkom godine na detroitskom auto salonu. U Fordu tvrde kako će nova generacija ponuditi vrhunsku ekonomičnost te 11 značajki koje ne nudi niti jedan konkurent uključujući i poklopac prtljažnika koji se u potpunosti otvara ako nogom nježno kucnete o donju stranu stražnjeg branika. Praktično ako su vam ruke pune, zar ne?

Što se ostalih stvari tiče u Fordu naglašavaju bogatiji infotainment te veću kvalitetu upotrijebljenih materijala i izrade. Kada je riječ o vanjštini u prvom planu je bolja aerodinamika. Nadalje, otvori na maski motora se zatvaraju kada hlađenje nije potrebno kako bi se dodatno poboljšao koeficijent otpora zraka te i na taj način utjecalo na smanjivanje potrošnje.

Europske verzije će koristiti 1,6 i 2,0-litrene 4-cilindrične benzinske Ecoboost motore te dizelsku motorizaciju iz posljednjeg Focusa. Za otprilike godinu dana se mogu očekivati i 3-cilindrične izvedbe.

U usporedbi s trenutnom Kugom novi je model oko 100 mm dulji što bi se trebalo osjetiti i na ponudi prostora unutar putničke kabine i u samom prtljažniku.

Pročitajte više