Ford prestaje proizvoditi tradicionalna vozila, okreće se električnim, sportskim i kamionima

Ilustracija: 123rf

NOVI elnik američkog Forda predstavio je planove koji bi trebali osposobiti automobilskog diva za tržišno natjecanje u uvjetima dalekosežnih promjena u toj industriji.

Ford će prema riječima Jima Hacketta preusmjeriti resurse iz proizvodnje tradicionalnih automobila u sportska terenska vozila i kamione, te ulagati u električni pogon i tehnološke usluge, izvješćuje BBC.

Pad cijena dionica

Tvrtka će također automatizirati svoje proizvodne procese kako bi smanjila troškove za 14 milijardi dolara. Hackett je zacrtao nove ciljeve za kompaniju nakon 100-dnevne analize stanja. U svibnju je na položaju direktora zamijenio Marka Fieldsa, koji je bio na kormilu Forda tri godine.

U tom je razdoblju američka tvrtka zabilježila dvije najprofitabilnije godine, ali joj je cijena dionica pala.

Investitori se pribojavaju da Ford presporo vuče poteze na tržištima poput Kine i u sektoru automatiziranih vozila da bi nadjačao takmace, uključujući i one nove iz Silicijske doline.

"Industrija hipnotizirano prati tehnološke tvrtke koje joj žele doći glave. Mislim da bih na tom području mogao Fordu donijeti iskustvo i pomoći", rekao je Hackett koji se prošle godine priključio američkoj kompaniji na mjestu šefa odjela za autonomna vozila.

Umrežavanje

On smatra da se kompanija treba automatizirati i pojednostaviti proizvodne procese, te uložiti sedam milijardi dolara u vozila koja se dobro prodaju, poput sportskih terenaca i laganih kamiona.


Planira također tehnološki razviti Fordova vozila, te bi do 2020. godine 90 posto njih širom svijeta trebalo biti „umreženo“.

Čelnici kompanije smatraju da će karakteristike poput kompatibilnosti s telefonima i drugim uređajima privući više kupaca tom američkom brendu.

Također su otvorili mogućnosti za nove linije poslovanja, poput medicinskog prijevoza i internetskog naručivanja komercijalnog prijevoza te isporuke robe.

Suradnja s gradovima

Tvrtka već pruža uslugu prijevoza mini-autobusima na određenim linijama u četiri američka grada koja se bazira na narudžbama putem Interneta a do kraja godine trebali bi proširiti mrežu.

Iz Forda su izvijestili i o potpisivanju sporazuma o suradnji u prijevozu s gradovima poput indijskog Mumbaija.

Hackett također smatra da je Ford zbog troškova bio prespor u prijelazu na električni pogon. Trenutno rade na partnerstvima s tvrtkama poput Zotye u Kini, gdje vlada traži kvote za prodaju električnih automobila.

Čelnici tvrtke su izjavili da su sigurni u perspektivu u Kini, gdje tvrtka trenutno zaostaje za konkurencijom. Ujedno pomno razmatraju poslovanje u Europi na kojem dijelom utječe Brexit i slabljenje funte.

Pročitajte više