Ford: Prvi eurohibridi od 2013.

FORD će od 2013. godine na europskom tržištu nuditi prve hibridne modele namijenjene europskim kupcima. Dvije nove ekoizvedbe C-Maxa proizvodit će se u Valenciji u Španjolskoj kao dio Fordova globalnog plana elektrifikacije vozila u okviru kojeg je pet električnih vozila na baterije (BEV) i hibridnih modela za europsko tržište.

Fordova tvornica u Valenciji proizvodit će prve hibridne modele za europske kupce u dvije tehnološki unaprijeđene inačice modela C-MAX sa pet sjedala - hibridno električno (HEV) i plug-in hibridno električno vozilo (PHEV).

Inače, HEV vozilo puni baterije pomoću malog motora s unutrašnjim sagorijevanjem zajedno s punjenjem iz regenerativnog sustava kočenja, dok PHEV imaju sposobnost punjenja svojih baterija na vanjskom izvoru, kao što su konvencionalne utičnice za struju.

Ukupna investicija u novi Ford C-MAX program u Španjolskoj tijekom slijedeće tri godine, uključujući hibridne modele, iznosi gotovo 410 milijuna USD, a investicija samo u hibridne programe iznosit će do 36 milijuna USD. Španjolska vlada i regionalne vlasti pružit će potporu u skladu sa zahtjevima Europske unije, a točan iznos ove potpore utvrdit će se naknadno. 

Valencija je potvrđena 2009. godine kao jedini izvor izvedbi potpuno novih modela C-MAX i Grand C-MAX koji izlaze krajem ove godine i koji će imati nove Ford EcoBoost benzinske i Duratorq TDCi dizelske motore. Kao dio globalne strategije tvrtke, tvornica u Valenciji proizvodit će i inačicu sa sedam sjedala za izvoz u Sjevernu Ameriku krajem 2011. godine. 

Modeli C-MAX HEV i PHEV pridružit će se električnoj inačici Ford Transita Connecta već najavljenog za 2011., a električna inačica nove generacije Ford Focusa najavljena je za 2012. Peto vozilo također će biti hibridni električni model, a objavit će se kasnije.  

Pročitajte više