Fordov hibrid ulazi u sastav američkih snaga reda

Foto: Ford

IAKO električna vozila nisu strana mobilnim jedinicama snaga reda još uvijek nitko nije ponudio hibride koji će pružiti dostojnu potporu policijskim snagama u svakodnevnim zadaćama. 

Ford tu praksu planira promijeniti, i to ne nekim električnim automobilčićima već rasnim hibridima spremnim da odrade posao u svim pogledima. U narednih pet godina Ford će predstaviti 13 elektrificiranih modela uključujući hibridni Mustang, ali i moćni F-150. 
 
 
Prvi u nizu je hibridni Fusion, amerikanizirani Mondeo, a koji će odmah po premijeri u Los Angelesu u policijskom izdanju  Police Responder Hybrid Sedan ući u sastav policijskih snaga Los Angelesa. Po uzoru na prethodnike, kao što je slavna Crown Victoria, automobil dobiva dodatna ojačanja karoserije, prerađeno podvozje, vrata otporna na metke, jače kočnice i specijalne kotače. 
 
Novost je da je 2.0 benzinac uparen s malim elektromotorom napajanim iz Li-Ion baterija, a uz pomoć regenerativnog kočenja osigurava vožnju automobila u električnom modu rada, i t do brzine od 96 km/h. Tim je osigurano da se manje zahtjevne radnje poput patroliranja odrađuju u ekološki prihvatljivom modu, dok automobil istovremeno može pružiti jaku potporu i u borbi protiv kriminala.
 
 
I pritom prosječno troši ispod 7 l/100 km, dvostruko manje od automobila koji se danas koriste. Prve procjene govore da bi svaki automobil trebao donijeti godišnju uštedu na gorivu u iznosu od oko 3.800 USD.  

Pročitajte više