FOTO Alpina predstavlja oproštajno izdanje BMW-ove serije 5

Foto: BMW

NOVA generacije serije 5 na BMW-ovom je meniju kasnije ove godine, a do tada se možemo diviti labuđem pjevu aktualne generacije u doista posebnom izdanju - BMW Alpina B5 GT.

Ovo je definitivno najekskluzivnije izdanje aktualne generacije petice, a ponudit će se u svega 250 primjeraka limuzine i karavana. Glavna vijest je da je ispod poklopca 4.4 V8 bi-turbo motor, sada dodatno modificiran. Njegov maksimum je 634 KS i 850 Nm, što je plus od 9 KS u odnosu na Alpinu B5 i M5 Competition. Ipak, s plusom od tek 1.3 KS M5 CS i dalje nosi epitet najsnažnije serije 5.

Pogon je na sve kotače, a prenosi ga ZF-ov automatski mjenjač s unaprijeđenim softverom. 100 km/h postiže za 3.4 sekunde, a karavan je 0.2 sekunde sporiji. Maksimalna brzina je postavljena na čak 330 km/h, odnosno 322 km/h kod karavana. Točka na i je sportski ispušni izrađen od slitine titana. 

U Alpini su radili i na ovjesu, dok su kočnice još potentnije. Imaju potpis Bremba, a prednji diskovi su promjera 395 mm. 

Vizualne su pak promjene tek minimalne u odnosu na "obični" B5. Novi su odbojnici, pri čemu stražnji ugošćuje četverostruke ispušne topove, a tu su još Classic naplaci od 20 cola u Marron Volciano boji. Standard su zelena i plava nijansa karoserije, a sve ostalo dolazi uz doplatu.

U kabini Nappa koža, začinjena B5 GT oznakama i detaljima od ekskluzivnih materijala. Oprema je prvoklasna, a uključuje i Harmon Kardon audiosustav.

Svako zadovoljstvo ima svoju cijenu, a ovo u Njemačkoj kreće od 145.500 eura za limuzinu i 148.500 eura za Touring. Prve isporuke kreću u srpnju ove godine. 

Pročitajte više