FOTO Alpine A110 je maleni auto za veliki užitak, a R izvedba je ekstrem

Foto: Alpine

ALPINE A110 spada u red najboljih automobila za angažirane vozače sklone sportskoj vožnji.

R izvedba taj osjećaj dodatno potencira. Uostalom ne čudi što su u ovaj automobil zaljubljeni pojedini članovi postave Grand Toura, a podjednako ga vole vozački entuzijasti i stručna kritika. 

Francuska marka sada pokazuje da može i bolje. Predstavlja R izvedbu koja će zahvaljujući preinakama postati najbrži auto u povijesti marke. Preuzima pogon S izvedbe, ali sada uz još manju masu, ali i veću potisnu silu. 

Ovaj auto kao da je Gordon Murray osobno slagao pa ne čudi što mu se i on divi. Automobil teži tek 1082 kg ili 34 kg manje od S inačice. Tajna smanjene mase je u primjeni karbona od kojeg su izrađeni pojedini dijelovi karoserije. Svakim kilogramom manje automobil dobiva na cijeni, ali je i proporcionalno brži. I vizualno je privlačan, a posebno zanimljivo je stražnje karbonsko staklo. 

Brojni su i aero dodaci, ne da bi auto manje trošio, već da bi povećao potisnu silu. I doista, malena Alpine sada s dodatnih 43 kg sile pritišće podlogu pri maksimalnoj brzini. A ona iznosi čak 285 km/h koje omogućava poznati 1.8 turbo s 300 KS i 340 Nm. Konačno, sprint do 100 km/h je sada pao ispod 4 sekunde i iznosi odličnih 3.9 sekundi. 

Recimo i kako je ispuh novi pa maleni motor zvuči još grlatije. Spomenimo i dorađeno podvozje te poneki ekskluzivan dodatak poput tkanenih omči umjesto klasičnih ručica. Cijena je nepoznata, ali će biti osjetno viša od 72.500 eura koliko se traži za A110 S.

Pročitajte više