FOTO Američki ponos brži od bolida F1: Upoznajte ubojicu Chirona

 Foto: Hennessey

NE samo da je brži od Chirona, već će iza sebe ostaviti i Koenigseggovu Ageru RS. 
 
Da, to je novi Hennessey. Kao što je bilo najavljeno, ime mu je Venom F5, a trenutno je najbrži cestovni automobil na svijetu. Vozi preko 300 milja na sat, ili po europski, 482 km/h.
"Očekujemo da će Venom F5, koji je ime dobio po najjačem tornadu prema Fujita klasifikacijskoj skali, biti prvi cestovni auto sposoban da vozi više od 300 mph", rekao je utemeljitelj i šef tvrtke, John Hennessey.
 
 
Ameri nisu puno filozofirali, a najmanje se kao njegovi rivali skrivali iza mnogima nerazumljivih pojmova kojima se želi potencirati sofisticiranost proizvoda. Ovdje je stvar sljedeća. V8 twinturbo daje preko 1.600 KS koje uz pomoć sedam-stupanjskog mjenjača šalje na stražnje kotače. Teži svega 1.338 kg, a uz vrhunsku aerodinamiku postaje nezamislivo brz. 
 
Na 300 km/h će biti za manje od 10 sekundi, što je brže i od bolida Formule 1. Tako će američki bolid iz mirovanja ubrzati do 400 km/h i stati u manje od 30 sekundi. Podsjetimo, Bugatti Chiron za iti manevar treba 43 sekunde, a Koenigsegg Agera RS oko 36. 
 
 
A cijena? Sa obzirom što nudi ne ide u nebo. Najbrži cestovni auto na svijetu Hennessey nudi po cijeni od 1,6 milijuna USD, a planirana naklada je tek 24 primjerka. Kažemo tek, jer interes zasigurno višestruko nadilazi taj broj. 
 
Prve isporuke odabranim sretnicima kreću kroz najmanje godinu dana.

Pročitajte više