FOTO Novi Aston Martin izgleda odlično i vozi još bolje

Foto: Aston Martin

NAKON što je prošle godine ponudio DB12 nevjerojatnog izgleda i još nevjerojatnijih performansi, Aston Martin je isti recept primijenio i na manjem Vantageu.  

Osim osjetno atraktivnijeg izgleda, Vantage dobiva značajan skok u performansama motora. Temeljitim preinakama 4.0 V8 s dvije turbine sada bilježi plus od 155 KS i 115 Nm, odnosno u maksimumu daje 665 KS i 800 Nm. Dovoljno da iz Astona poruče kako u 74-godišnjoj povijesti nijedan model nije bio ovoliko fokusiran na vozača. 

Iz Astona skreću pozornost kako je ovo najbrži Vantage u povijesti. Sa spomenutih 665 KS na stražnjoj osovini ubrza do 325 km/h uz sprint do 100 km/h za 3.5 sekundi.

Tehnološko čudo

Pritom su se Astonovi inženjeri vraški pomučili kako bi izvukli ovoliko iz klasičnog toplinskog motora. Mijenjali su kompresiju, elektroniku, ugradili veće turbine te temeljito oplemenili hlađenje motora. Čak je i prednja maska porasla 56 posto kako bi usisala više zraka. ZF-ov mjenjač sa osam stupnjeva prijenosa je zadržan, ali uz dodatnu kalibraciju. 

I pritom se mislilo i na one s manjkom iskustva. Novi je launch control sustav, pa čak i mogućnosti naglog starta uz malo pokazivanja kroz kontrolirano proklizavanje pogonskih kotača. Vozač bira koliko će se proklizavanja tolerirati, kao i s kojim postavkama ovjesa će krenuti na vožnju. 

Aston Martin je uz povećanje snage odlučio dodatno poboljšati čvrstoću karoserije, a posebno je brinuo za torzijsku krutost. Time se Vantage odmaknuo od DB-a12, koji je ipak rasni GT, a tek potom trkač. 

Kompozitne kočnice štede 27 kg

Kupac dobiva i posebno razvijene Michelin Pilot Sport S 5 pneumatike s dodatnim gripom. Sprijeda i straga su promjera 21 inča, ali straga uz osjetno veću širinu: 325 naspram 275. Serijska ugradnja podrazumijeva diskove promjera 360 mm straga i 400 mm sprijeda, dok kompozitne kočnice dolaze kao opcija i štede dodatnih 27 kg. 

I na kraju spomenimo potpuno novi interijer koji sada izgleda osjetno modernije i u skladu s aktualnim trendovima. Sve u svemu, Vantage je napravio značajan iskorak prema najboljima svoje vrste. 

Pročitajte više