FOTO Automobilska ikona 80-ih u prodaji, a cijena je stravična

Foto: Silverstone Auctions
 
OVAJ nas automobil vraća u zlatna vremena sportskih limuzina, ali i vrijeme kada nije bilo sve u konjima, colima i inčima ekrana. 
 
Naravno, govorimo (opet) o Sierri, legendarnom Fordu iz 1980-ih koji svoju slavu može zahvaliti tada modernom izgledu, ali i fantastičnim sportskim modelima. Jedan od njih svakako je Cosworth RS500 koji je u bijeloj boji proizveden u svega 56 primjeraka. 
 
A upravo jedan takav našao se u prodaji. A da stvari budu još zanimljivije, njegov brojčanik pokazuje manje od 10.000 prijeđenih kilometara. S obzirom na vrijeme iz kojeg dolazi, može se reći kako se radi o novom automobilu, pravoj vremenskoj kapsuli koja u svakom detalju miriši na osamdesete.
 
 
Opaka prednjica i veliko stražnje krilo vraćaju nas u vrijeme kad su ovakvi automobili mogli ući u mokre snove, zajedno sa Samanthom Fox, koja je najčešće u istom društvu krasila zidove soba tinejdžera. Stotku je hvatala, a i danas hvata za 6,2 sekunde, a maksimalac je na 246 km/h.
 
Ako se pak pitate koliku bi cijenu automobil mogao postići kada bude ponuđen idućeg mjeseca na aukciji, znajte da je primjerak s dvostruko više kilometara iza sebe promijenio vlasnika za više od 115.000 funti. Da, zvuči nevjerojatno, ali Sierra sada vrijedi više od milijun kuna. 
 
Dotični automobil sasvim slučajno otkriven je 2007. godine u Njemačkoj i prodan je strastvenom kolekcionaru Fordova (da, i to postoji) koji ga je sve do danas čuvao u klimatiziranom prostoru. I da, na autu je 2014. odrađen temeljit servis od oko 4000 funti. Ova Sierra je spremna hvatati zavoje.

Pročitajte više