FOTO Kia uskoro predstavlja novi električni auto. Evo kako će izgledati

Foto: KIA

Kia je danas najavila planirano predstavljanje novog električnog vozila za 23. svibnja.

To je serijska verzija koncepta EV3 predstavljenog prošle jeseni, čije će ime nositi u proizvodnji, i to će biti dosad najmanji električni automobil korejskog proizvođača.

Danas su procurile i neke fotografije konceptualnog modela, a dizajn preuzima stilske značajke SUV-a srednje veličine EV9, kao i kompaktnog crossovera EV5, trenutno dostupnog isključivo u Kini.

Ključni detalji uključuju kutijasti oblik i dizajn dnevnih svjetala koje Kia naziva Star Map. DRL-ovi će također biti dodani ažuriranom EV6 koji uskoro treba izaći.

Kia planira imati 14 modela EV-a već 2027.

EV3 je subkompaktni crossover, sličan Volvu EX30 i nedavno predstavljenom Mini Acemanu. Početak prodaje planiran je kasnije ove godine, a Kia je ranije naznačila početnu cijenu od blizu 35.000 američkih dolara, iako dostupnost u SAD-u nije objavljena.

EV3 se vjerojatno vozi na Hyundai Motor Group fleksibilnoj E-GMP platformi koja se nalazi u EV6 i EV9, kao i u nekim Hyundai i Genesis ponudama. Kako bi smanjila troškove, smatra se da je Kia preskočila verziju platforme od 800 volti u korist jeftinije verzije od 400 volti. To će značiti malo sporije vrijeme punjenja, iako je Kia nagovijestila da bi se 30-80% punjenja pomoću DC brzog punjača ipak moglo obaviti za blizu 30 minuta.

Kia planira imati 14 EV-a u svojoj globalnoj liniji već 2027. U pripremi je i kompaktni hatchback koji će se zvati EV4, kao i električni kamionet koji će se prodavati u SAD-u.

Pročitajte više