FOTO Lansiran je novi Hyundai Tucson. Otkrivamo sve promjene

Foto: Hyundai

OD SVOG DEBIJA 2004. godine, Hyundai Tucson osvojio je srca europskih vozača etablirajući se kao bestseler u svojoj klasi diljem kontinenta. Samo u 2023. godini u Europi je registrirano 158.056 jedinica ovog kompaktnog SUV-a, što označava značajan porast prodaje u odnosu na prethodnu godinu.

Do ožujka 2024. 746.836 jedinica trenutne, četvrte generacije Tucsona proizvedeno je za Europu u tvornici Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) i izvozi se u 60 zemalja - neke izvan kontinenta. Tri najveća tržišta za Tucson u Europi su Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hyundai predstavlja novu generaciju svog najprodavanijeg proizvoda koji se može pohvaliti nizom poboljšanja, uključujući obnovljeni dizajn, inovativnu tehnologiju, ponudu pogonskih sklopova koja bolje odražava potrebe kupaca i poboljšani ukupni paket.
Sprijeda, prepoznatljivi dizajn "anđeoskih krila" ponovno je zamišljen s većim dnevnim svjetlima. Model se također može pohvaliti obnovljenom linijom aluminijskih kotača i predstavlja pet zadivljujućih novih boja.

Varijanta N Line ostaje sportskog izgleda, a opet profinjenija i elegantnija. To uključuje namjenski dizajn prednjeg i stražnjeg branika, obnovljenu rešetku grila, ista dnevna svjetla kao i osnovni model, N Line 19” aluminijske naplatke, lukove kotača i bočne strane u boji karoserije.

Redizajnirani interijer

Unutra novi Tucson podiže udobnost i praktičnost na nove visine, uvodeći niz ažuriranja za poboljšanje iskustva u automobilu za vozača i putnike.

Osim sjedala i središnjih obloga vrata, unutrašnjost je potpuno redizajnirana, uključujući armaturnu ploču, središnju masku, upravljač i središnji naslon za ruku.

Od redizajniranog upravljača do dvostrukih zakrivljenih 12.3 inčnih zaslona za klaster i infotainment, svaki je detalj osmišljen imajući na umu sve putnike.

Crash pad je redizajniran kako bi usvojio horizontalni raspored s otvorenom ladicom.
Dvostruka automatska kontrola temperature također je dobila novi zaslon. 

Sjedala su promijenjena s novim uzorkom i novim materijalima (kombinacija tkanine i kože). Za kupce koji traže više prilagodbi, Tucson predstavlja novi paket boja interijera, dok Tucson N Line donosi vlastiti set prepoznatljivih značajki u interijer, poput crvenih šavova.

Tu su i detalji poput crvenog prstena oko gumba za pokretanje/zaustavljanje motora i tekstilnih antilop i kožnih obloga u crnoj boji Obsidian.

Hyundai prepoznaje ključnu ulogu koju tehnologija igra u povećanju užitka u vožnji za kupce. Tvrtka je opremila novi Tucson mnoštvom inovativnih značajki.

Primjerice, održavanje i ažuriranje softvera za Tucson nikada nisu bili jednostavniji, zahvaljujući tehnologiji elektroničke kontrole koja olakšava nadogradnju naziva OTA (Over-the-Air).

To poboljšava korisničko iskustvo osiguravajući da je vozilo uvijek opremljeno najnovijim softverom. Osim toga, OTA omogućuje pristup značajkama na zahtjev (FOD) i najnovijim mogućnostima navigacije i infotainmenta.

Impresivno sučelje

S impresivnim dvostrukim zakrivljenim 12.3-inčnim zaslonom koji integrira klaster i infotainment funkcije, Tucson nudi i intuitivno i impresivno sučelje. Ekspanzivan 12-inčni projekcijski Head-Up zaslon (HUD) dodatno podiže iskustvo vožnje, pružajući najrelevantnije informacije točno u vidokrugu vozača kako bi se smanjile distrakcije.

Kasnije ove godine Tucson će podržavati Hyundai Digital Key 2.0, koji uključuje Ultra-Wide Band. Ova napredna tehnologija digitalnih ključeva eliminira potrebu za tradicionalnim ključevima, omogućujući otključavanje Tucsona s udaljenosti od nekoliko metara i pokretanje bez potrebe za stavljanjem pametnog telefona na podlogu za bežično punjenje.

Upozorenje za putnike straga (ROA) s radarom idealno je za obitelji. Tehnologija upozorava vozača kada se otkrije kretanje ili disanje nakon izlaska iz automobila.

U području sigurnosti novi Tucson ide iznad i dalje kako bi njegovi putnici bili sigurni. Ističe se svojim naprednim sustavima pomoći vozaču (ADAS), uključujući kontrolu stabilnosti pri bočnom vjetru (CWC), koji djeluje protiv jakog vjetra pri velikim brzinama vožnje primjenom djelomične kontrole momenta kočenja i upravljanja, poboljšavajući stabilnost vožnje.

Povrh ažuriranog ADAS-a, Tucson sada uključuje USB C-tip povezivanja. Prepoznajući sve veću rasprostranjenost i učinkovitost USB C-priključaka, Hyundai je prihvatio ovaj standard kako bi ponudio brži prijenos podataka i mogućnosti punjenja, savršene za razne uređaje.

Na izbor četiri vrste motora

Automobil je dostupan s motorom s unutarnjim izgaranjem te kao blagi hibrid, čisti hibrid i plug-in hibrid. Jedan značajan dodatak liniji Tucsona je uvođenje plug-in hibridne varijante s pogonom na dva kotača koja dolazi kasnije ove godine, potez koji odražava Hyundaijevu predanost širenju svojih ekološki prihvatljivih rješenja mobilnosti.

Kako bi promovirao vožnju bez ispušnih plinova, Hyundai je predstavio drugu generaciju Green Zone Driving Mode, mogućnosti “geofencinga” koja je ekskluzivna za plug-in hibridnu varijantu.

Ova vrhunska značajka omogućuje varijanti neprimjetan prijelaz na čisto električni rad nakon ulaska u određene zone niske emisije ili područja s ograničenjima emisije, osnažujući vozače da uživaju u zelenijem i održivijem iskustvu vožnje.

Hibridne i plug-in hibridne varijante nude “Paddle Regenerative Braking Mode” kada se vozi u ECO načinu rada. To vozaču omogućuje podešavanje intenziteta regenerativnog kočenja s pomoću ručica mjenjača na upravljaču, pružajući tri razine kontrole usporavanja za veću udobnost i učinkovitost goriva.

Pročitajte više