FOTO Opel Commodore: Pola stoljeća legendarne krstarice

Foto: Opel
 
U ZLATNO doba Opela cestama su vladale njemačke krstarice, a među njima se posebno isticao Commodore. 
 
Model je lansiran 1967. godine, a kroz tri generacije proizvodio se sve do 1982. godine, kada ga je zamijenila Omega. Nastao kao ekskluzivna izvedba Rekorda, Opelov Commodore nudio se isključivo u kombinaciji 2.5-litrenog rednog šest-cilindraša. U početku je razvijao maksimalnih 115 KS, a ubrzo dobiva izvedbu s dvama rasplinjačima i snagom od 130 KS. Model se nudio u trima karoserijskim izvedbama, limuzinskoj s dvoja i četvera vrata te u posebno upečatljivoj coupe izvedbi.
 
Ponuda je osim četiri-stupanjskog ručnog mjenjača uključivala automatiku, od 1969. s trima stupnjevima prijenosa. S drugom generacijom snaga se penje do 160 KS, a potom stiže i ekstremna trkaća izvedba sa 6.0 V8 monstrumom. Treća generacija na razočaranje poklonika briše coupe s popisa dostupnih izvedbi, ali zato dolazi karavan. Ponuda je uključivala samo jedan motor, 2.5 sa 115 i 130 KS. 
 
Tijekom 15 godina proizvodnje s proizvodne trake sišlo je 156.330 primjeraka. Opel Commodore nije ispunio tržišna očekivanja i ostao je u sjeni manjeg Rekorda i većeg Diplomata, kasnije Senatora.  

Pročitajte više