FOTO Ovo je novi Opelov SUV: "Fleksibilan, prostran i elektrificiran"

Foto: OPEL

OPET je danas predstavio svoju novu Fronteru, potpuno električni i kompaktni SUV. 

Frontera dolazi u dvije izvedbe, s blagim hibridnim - Frontera Hybrid i potpuno električnim pogodnom - Frontera Electric. 

Prve fotografije Frontere izašle su prije mjesec dana, a danas je prvi put predstavljena i javno u Istanbulu. Najavljena cijena je od 24.000 eura. 

"Fleksibilan, prostran i elektrificiran novi SUV"

"Ove godine slavimo 125 godina proizvodnje automobila u Opelu. Tih 125 godina uvijek smo išli naprijed, nudeći kupcima inovativnu, praktičnu i prije svega pristupačnu mobilnost. Potpuno novu Opel Fronteru savršeno opisuje sljedeća izjava: vrlo fleksibilan, prostran i elektrificiran novi SUV koji će osvojiti srca novog segmenta kupaca.", izjavio je šef Opela Florian Huettl.

Iz Opela su najavili da će Frontera, osim u izvedbi s pet sjedala, u budućnosti biti ponuđena i u izvedbi sa sedam sjedala. Osim standardnih informacija, poznate su i detalji o pogonskim opcijama i paketima opreme. 

Frontera će prva nositi novi Opel Blitz logo na prednjoj maski, a na bokovima će imati moderna LED svjetla. Prednji i stražnji dio imaju najnoviji Opelov dizajnerski potpis, a proporcije kabine dijeli s Citroenovim C3 Aircrossom. 

Dva paketa opreme

Ponuđena su dva paketa opreme - osnovni pod nazivom Frontera i flagship nazvan Frontera GS, koji se mogu kombinirati s dva opcionalna paketa. 

Frontera GS u unutrašnjosti ima digitalni kokpit, dva 10-inčna ekrana smještena u isti panel, a sve verzije standardno dolaze sa "smartphone stanicom" i mnoštvom praktičnih funkcija koji naglašavaju karakter SUV-a fokusiran na obiteljsku publiku.

U izvedbi s pet sjedala, prtljažnik će imati zapremninu nešto veću od 450 litara, odnosno 1600 litara nakon oborenih stražnjih sjedala. Opcionalni su krovni nosači koji će moći podnijeti maksimalno 240 kilograma tereta, uključujući i krovni šator s integriranim ljestvama što je posebno dizajnirano za ovaj SUV.

Domet električnog modela do 400 kilometara?

Što se tehnikalija tiče, Frontera Hybrid koristit će 1.2-litarski turbobenzinski motor s 48V blagim hibridnim sustavom. Motor s unutarnjim izgaranjem razvijat će do 100 KS, a dodatnih 28 KS osiguravat će električni motor integriran u mjenjač sa šest stupnjeva i duplim kvačilom. 

Snaga će se prenositi isključivo na prednje kotače. No u ponudi će biti i snažnija verzija hibridnog modela sa snažnijim 1.2-litarskim turbobenzinskim motorom i identičnim blagim hibridnim pogonom koji će razvijati 136 KS. 

Električni model Frontera Electric zasad ostaje bez jasnih specifikacija, ali obećan je domet veći od 300 kilometara u standardnoj izvedbi, odnosno oko stotinjak kilometara više u verziji dugog dometa. 

Najpristupačniji električni SUV ove veličine

Najsnažniji električni model bi mogao koristiti elektromotor snage 156 KS i bateriju kapaciteta 64 kWh, a jednostavniji sustav će biti rezerviran za osnovni model. Supermini Citroen e-C3 koristi istu Smart Car platformu te se nudi sa slabijim elektromotorom koji isporučuje 113 KS te manjom baterijom kapaciteta 44 kWh.

U Njemačkoj će Frontera Hybrid koštati najmanje 24.000 eura, dok će za model Frontera Electric biti potrebno izdvojiti oko 29.000 eura. To znači da je riječ o najpristupačnijem električnom SUV-u ove veličine, koji je značajno jeftiniji i od manje Mokke Electric, koja drži cijenu od 40.800 eura na istom tržištu.

Pročitajte više