FOTO Ovim je automobilom Mercedes najavio super ekskluzivnu Mythos seriju

Foto: Mercedes

ATRAKTIVNIM roadsterom Mercedes je najavio seriju strogo limitiranih modela za čiju cijenu kupci neće pitati. Prvi u nizu je Purespeed, koji inspiraciju nalazi u legendarnim trkaćim bolidima i Formuli 1. 

Iako to eksplicitno ne govori, jasno je kako je osnova ovog koncepta model SL, čija je svjetla zadržao. Zato je uklonjena prednja maska, pa SL sada izgleda sprijeda poput morskog psa. Nema ni vjetrobrana, već je ugrađen HALO okvir kao na F1 bolidu, gdje se koristi od 2018. godine.

Nadogradnje iza sjedala inspirirane su 300 SLR-om koji su Stirling Moss i Denis Jenkinson koristili za pobjedu na Mille Miglia 1955., otkriva Mercedes. Boja, koja prelazi iz Le Mans crvene u grafitno sivu, nadahnuta je Mercedesom koji je pobijedio na Targa Florio 1924. godine.

Veći dio ostatka automobila inspiraciju pronalazi u hipersportskom Mercedes AMG-u One, a to podrazumijeva aero dodatke karoserije od karbona te posebno dizajnirane naplatke. 

"Koncept Mercedes AMG PureSpeed nudi uvid u ono što je vjerojatno najizravniji način da se iskuse performanse i užitak u vožnji", kaže predsjednik AMG-a Michael Schiebe. "Radikalno otvoren, ni krov ni vjetrobransko staklo ne odvajaju dva putnika od elemenata. Svim osjetilima možete doživjeti nefiltrirano svjetlo i zrak. Kao koncept našeg prvog Mythos vozila, utjelovljuje najvišu razinu ekskluzivnosti. Elementi dizajna kao što je HALO također stvaraju osjećaj Formule 1."

O pogonu zasad ni riječi, ali vrlo vjerojatno se radi o 4.0 V8 twinturbo motoru, a tu su dvije opcije: klasična s nešto manje od 600 KS i hibridna s preko 800 KS. Koji god izbor na kraju pao, bit će to najuzbudljiviji SL u novijoj povijesti. 

Mercedes ograničava proizvodnju na samo 250 jedinica, a oni će biti dostupni samo "najposvećenijim Mercedes‐Benz entuzijastima i kolekcionarima", prema Mercedesu. Jasno je da cijena nije obznanjena, kao i da nije uopće u fokusu budućih vlasnika. 

Pročitajte više