FOTO Ovo je novi Mercedesov AMG kabrio, ima 442 konja

Foto: PR

Ovo je novi Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet.

Kakve performanse nudi

Riječ je o kabriju srednje veličine s četiri sjedala i prilično ozbiljnom novom šasijom i šestocilindričnim benzinskim motorom potpomognutim blagim hibridom (48V). Motor je ažurirana verzija 3.0-litrenog šestocilindričnog benzinskog motora koji se nalazi u CLE 450. Sve to skupa daje 442 konjske snage, s 560 Nm okretnog momenta ili maksimalno 600 Nm za kratka razdoblja pri overboostu.

Blagi hibridni sustav može pogonskom sklopu dodati dodatnih 22 KS i 200 Nm okretnog momenta, ali oni samo pomažu motoru pri niskim brzinama i ne pridonose vršnim brojkama na papiru.

Zajedno s AMG mjenjačem s devet stupnjeva prijenosa i potpuno varijabilnim pogonom na sva četiri kotača, ovaj CLE 53 kabrio može sprintati od 0 do 100 km/h za 4.4 s (ili 4.2 s s opcijskim paketom Dynamic Plus) i voziti do ograničene najveće brzine od 250 km/h (280 km/h s ranije spomenutim paketom). 

AMG detalji su naravno i u luksuznoj unutrašnjosti. 

Baš kao i kod Mercedes-AMG CLE 53 coupea, Cabriolet ima potpuno prilagođenu karoseriju koja ima značajno šire tragove kotača. Razlika je 58 mm naprijed i 75 mm straga, uz deblje kombinacije kotača i guma koje dolaze kao standardne s 19 inča – opcionalno su dostupni kotači od 20 inča. Kočnice su također povećane na 370 mm diskove na prednjoj osovini i 360 mm straga.

Ovjes, dizajn...

Svi Mercedes-AMG CLE 53 imaju ovjes sa spiralnim oprugama i prilagodljive amortizere, s jedinstvenom postavkom za kabriolet koja uzima u obzir dodatnu težinu i ugroženu strukturnu krutost karoserije s otvorenim krovom. Upravljanje stražnjim kotačima standardno je na svim modelima i radi s prilagođenim AMG sustavom servo upravljanja s tri razine pomoći varijabilne prema odabranom načinu vožnje.

Elementi specifični za kabriolet uključuju Mercedesov pametni AirScarf sustav integriran u prednja sjedala, dok je sam krov akustički slojevita tkanina koja se može podizati i spuštati pri brzinama do 48 km/h. Zapremina prtljažnika ovisi o tome je li krovni mehanizam pospremljen, sa standardnim prtljažnikom od 385 litara koji se smanjuje na 295 litara.

Vizualno, CLE 53 oponaša coupe sa svojim agresivnim lukovima kotača i dizajnom kotača specifičnim za AMG. Tipično za '53' AMG srednjeg ranga, vrhovi stražnjeg ispušnog sustava su okrugli, a ne trapezoidni, a uz AMG Driver's Package ubačen je i dodatni spojler. 

Pročitajte više