FOTO Partizani dolaze na ceste: Najbolji kad je najgore

 Foto: Partisan Motors

TRAŽITE li auto kakav je nekad bio, krajnje jednostavan, učinkovit i stvoren da traje, Partisan One je odličan izbor, a dolazi sa jamstvom od 100 godina.  
 
U to nas želi uvjeriti dr. Juri E. Postnikov koji predstavlja prvi i vjerojatno jedini proizvod tvrtke Partisan Motors. Ime mu je Partisan One i za razliku od konkurencije vraća u stvarnost iskonsku ideju automobila. Apsolutno sve osim manevarskih svojstava i pouzdanosti je ovdje stavljeno u drugi plan. Stoga neugledan, gotovo banalan dizajn ovdje ne treba čuditi. 
 
 
I da, radi se o vozilu vojne namjene koje će svoju ulogu ispunjavati na potpuno drugačiji način od primjerice Humveeja, i to bar pola stoljeća, tvrde autori. Radi se o proizvodu koji u konačnici ima samo jedan cilj, a to je da bude "najbolji auto za najgore ceste na svijetu". Partisan pritom bježi od modernih tehnologija, a sve kako bi se u najkraćem roku moglo proizvesti puno primjeraka. 
 
Primitivan kutijasti dizajn tako isključuje zaobljene linije, dok su karoserijski elementi pripremljeni za prihvat oklopnih panela za zaštitu. Nosivi okvir od čelika povišene čvrtoće predviđa prihvat protuoklopnih panela i u podnici, dok je motorni prostor osmišljen da može prihvatiti široki spektar postojećih motora. Dovoljno je reći da se motor može ugraditi uzdužno i poprečno, a otvorena opcija je i izbor pogona i mjenjača. 
 
 
I ne samo to, ovu kutiju na kotačima je moguće lako skratiti, ali i produljivati, pa je tako autor u rješenja predvidio i izvedbe sa 6, odnosno 8 kotača. Rastavljena vozila zauzimaju malo prostora, pa ih do pet može stati u standardan kontejner od 20 stopa. 
 
Iako tvrtka još nije isporučila niti jedno vozilo, u službenom priopćenju kažu kako vjeruju da je radni vijek vozila minimalno 50 godina, ali i da će s vozilom davati 100 godina jamstva. Tako nam poručuje Putnikov, ruski stručnjak s prebivalištem u Magdeburgu. 

Pročitajte više