FOTO Pogledajte Audijev novi centar za sigurnost vrijedan 100 milijuna eura

Foto: Audi

AUDI je otvorio novi centar posvećen sigurnosti automobila. 

Audi Vehicle Safety Center je smješten u Audijevoj bazi u Ingolstadtu, a iz tvrtke kažu kako je izgradnja stajala oko 100 milijuna eura. U pitanju je ogroman kompleks u kojem središnje mjesto dobiva prostor za izvođenje crash test ispitivanja. 

Za izvođenje crash testova izgrađena je pista duga 250 metara na koju se nastavlja tzv. "sudarna zona" veličine 50 x 50 m. Oprema uključuje veliki sudarni blok mase čak 100 tona koji je moguće pomicati i rotirati u skladu s propozicijama testova. Tu je i mogućnost za izvođenje sudara dva automobila pod kutem od 90 stupnjeva. 

Kako bi se mogla provjeriti sigurnost za sve putnike, u izvođenju testova koristit će se 60 različitih modela putnika, od onog 18-mjesečnog djeteta do modela odrasle osobe mase 102 kg. Sofisticirane THOR lutke za testove opremljene su sa 150 senzora, što omogućava detaljnu analizu posljedice sudara i utjecaj na putnike. 

Uz potpuno opremu ispitnog dijela tu je i integrirani IT odjel u kojem se provode simulacije sudara. U Audiju kažu kako se prije svakog crash testa izvede oko 60.000 kalkulacija za do 100 različitih opterećenja. 
Zgrada ima tlocrtne mjere 130 x 110 metara i visoka je 20 metara, au njoj će stalno biti zaposleno oko 100 djelatnika. U Audiju kažu kako će otvaranjem novih kapaciteta njihovi automobili postati još sigurniji. 

Pročitajte više