FOTO Ovo je Hyundaijev superauto na vodik

Foto: Hyundai

Hyundai navodno namjerava pustiti u proizvodnju svoj prvi superautomobil pogonjen vodikom.

Kako pišu južnokorejske novine Korea Economic Daily, superautomobil bi trebao stići 2026. godine i biti proizveden u ograničenim količinama. 

Superautomobil se interno navodno naziva N74 i razvija se s pogonom na stražnje kotače. Riječ je o dvovratnom coupeu s gullwing vratima i karakteristikama dizajna koje neodoljivo podsjećaju na prvi Hyundaijev automobil - Pony Coupe iz 1974. godine. 

Konceptualni model razvija 680 KS, a produkcijski će navodno isporučivati najmanje 776 KS. Spomenute južnokorejske novine navode da će N74 od 0 do 100 km/h ubrzavati za tri sekunde.

Hyundai ima u planu proizvesti svega 200 primjeraka između 2026. i 2028. godine. Testiranje prototipa planirano je za kolovoz, a očekuje se da će jedan koštati oko 338.000 eura.

N74 poslužio bi za rušenje rekorda na kultnom Nürburgringu u kategoriji produkcijskih automobila, što nikako neće biti lako jer je Mercedes-AMG One krug napravio za svega 6 minuta i 35.183 sekunde. Hyundaijev superautomobil može cijeli krug na Zelenom paklu kompletirati dvaput prije nego što ostane bez energije. 

Dakle, čini se da Hyundai ovime ne cilja na profit, već na dokazivanje da i vodik može biti uzbudljiva tehnologija.

Južnokorejska kompanija je već s modelom Ioniq 5 N dokazala da električni automobili s baterijama mogu biti uzbudljivi.

Ako je vjerovati novinama, Hyundai to želi ponoviti s vozilom visokih performansi na gorive ćelije vodika.

Pročitajte više