FOTO Renault predstavio novi Scenic

Foto: Renault

POTPUNO neočekivano, samo nekoliko dana nakon vijesti o umirovljenju Scenica iz Renaulta dolazi istoimeni koncept. 

Predstavljen je na summitu ChangeNOW 2022, a puno ime je Renault Scénic Vision. Očekivano, automobil se radikalno razlikuje od istoimenih prethodnika, a sada preuzima formu SUV-a i najavljuje serijski model. I da, na ceste stiže 2024. godine.

Međutim, tu iznenađenja ne staju, jer je ovo prvi Renault opremljen gorivim ćelijama. Pritom pogon vodikom nije primaran, već služi kao svojevrsni range extender. Za pogon se brine klasika koju čini sprijeda postavljeni elektromotor maksimalne snage 218 KS i set baterija.

Baterija je kapaciteta skromnih 40 kWh, ali tu je prije spomenuti vodikov pogon koji generira 22 KS snage i puni bateriju. Kad se sve zbroji, ovaj Renault vozi s dvostruko lakšom baterijom za isti doseg. Prema Renaultu doseg je 800 km, ali pritom ne znamo koliki je spremnik vodika. Znamo tek da će punjenje trajati ispod pet minuta.

Koncept je nešto veći od nedavno lansiranog Meganea E-Tech, pa tako u duljinu mjeri 4490 mm, širok je 1900 mm i visok 1590 mm. Zanimljivo je da je ukupna masa automobila oko 1700 kg. 

Kad je pak dizajn u pitanju, dovoljno je reći kako su preuzete sve smjernice viđene na nekoliko zadnjih noviteta. Silueta jasno otkriva distinkciju od MPV klase, ali i blagi odmak od klasičnog SUV-a. Hoće li se to i u kojoj mjeri svidjeti publici, pokazat će vrijeme. 

U kabini pak krajnje moderan nastup. Široke "plutajuće" fotelje pozivaju na vrhunski komfor, dok je digitalni kokpit izveden ugradnjom više manjih zaslona. To je neki novi smjer totalno drukčiji od današnjih trendova gdje se svi ekrani pokušavaju gurnuti pod jednu površinu. 

Iako izgleda kao da je stigao iz nekog filma znanstvene fantastike, u Renaultu kažu kako je 90% spreman za proizvodnju, ali i kako je 95% dijelova moguće reciklirati. 2024. godina je blizu, a Scenic se izgleda ipak vraća. 

Pročitajte više