FOTO, VIDEO McLaren Senna je cestovna formula

Foto: McLaren
 
IAKO nije nasljednik modela P1 i ne najavljuje dolazak duhovnog nasljednika legendarnog F1, ovo je automobil koji će okupirati automobilski svijet u narednim mjesecima, pa i godinama. 
 
Da se radi o doista posebnom automobilu govori i izbor samog imena. Po uzoru na slavnog F1 vozača koji je osvojio F1 naslove 1988., 1990. i 1991. ime mu je Senna, a automobil je pred odabranu publiku doveo Bruno Senna, nećak Ayrtona Senne. I da, svih 500 primjeraka je rasprodano uključujući prvi promotivni primjerak koji je na premijeri prodan na aukciji za nevjerojatnih dva milijuna funti. Sva sredstva dobivena prodajom išla su u dobrotvorne svrhe. 
 
 
No vratimo se ovom sportašu. Radikalno dizajniran primjerak je sudeći po prvom dojmu onih koji su ga vidjeli u potpunosti dostojan slavnog imena. Radi se doslovno o trkaćem automobilu koji na neki način uspijeva udovoljiti zakonskim propisima i voziti javnim prometnicama. 
 
U potpunosti izrađen od karbona na osnovi modela 720S teži tek 1.198 kg, čak 200 kg manje od izvornika. Pritom ga pokreće 4.0 twin-turbo V8 dragulj, sada ojačan na 800 KS i 800 Nm. I da, ovdje nema nikakve električne pomoći i hibridne tehnologije. Samo čisti benzin. 
 
O performansama zasad ni riječi osim da će biti prokleto brz. Prevedeno, očekujmo osjetno ispod 3 sekunde za sprint do 100 km/h, a sve manje od 320 km/h bilo bi razočarenje. Uzevši u obzir savršeno odrađenu aerodinamiku i aktivne sustave protoka zraka, ogromno krilo i aktivni trkaći ovjes, McLaren Senna bi pojedine krugove trebao odraditi u rekordnom vremenu. 
 
 
Sve je podređeno funkciji, a to se najbolje vidi u kabini. Čak i dizajn vrata s malenim donjim staklenim panelom i još manjim dijelom stakla koje se otvara imaju svoje funkcije. Minimalizam potvrđuje trkaću namjenu, a za sva daljnja podešavanja treba pričekati sklopivi McLaren Folding Driver Display te centralni info zaslon. 
 
Recimo i kako je startna cijena modela 750.000 funti, a svih ponuđenih 499 primjeraka je zakapareno. Prva prilika da se vidi automobil uživo je ženevski salon u ožujku iduće godine, a nakon toga će krenuti i proizvodnja. 
 

 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz McLaren, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: McLaren

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više