FOTO, VIDEO Pogledajte prvi leteći Audi

 Foto: GIMS, ItalDesign

LETEĆI automobili postaju stvarnost, a Pop.Up Next je jedan od njih.
 
Ovo inovativno prijevozno sredstvo razvili su zajedničkim snagama Audi, Airbus i ItalDesign. Sasvim očekivano, potonji je ovom konceptu podario dizajn, ali i još neka rješenja, dok je Airbus pomogao u letačkom smislu. Audi se pak držao ceste. 
 
Službeni opis glasi kako je ovo "potpuno električni i automatski koncept za horizontalnu i vertikalnu mobilnost". Središnja ultralagana kapsula je zapravo kabina za dvije osobe, a nju se zatim može pričvrstiti za automobilski ili pak leteći modul. Dugačka je 2647 mm, široka 1540 mm i visoka 1415 mm.
 
 
Da bi poletio, koristi usluge modula koji nalikuje na golem dron. Svaki rotor pokreće 20 kW snažan elektromotor koji se napaja iz baterija kapaciteta 70 kWh, pa u konačnici raspolaže sa 160 KW. To mu osigurava maksimalnu brzinu leta od 120 km/h i doseg od 50 km. 
 
Automobilski modul je platforma koja izgleda poput skateboarda, a pokreću je dva elektromotora snage 60 kW. U kombinaciji s baterijom od 16 kWh vozi do 100 km/h, a ima doseg od 130 km. Raspolaže sustavom autonomne vožnje.
 
 
 
Zamišljeno je da ovakav koncept zamjeni potrebu prijevoza u urbanim područjima. Primjerice, nakon što avionom sletite na aerodrom u blizini grada, sjedate u kapsulu. Za nju se pričvrsti dron i odbaci vas do grada. Nakon toga dron vas ostavi na modulu za vožnju i odleti na punjenje. A vi nastavljate vožnju cestom do odredišta. 
 

Pročitajte više