FOTO VW najavio električni auto za 20.000 eura

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN je premijerno otkrio koncept kojim najavljuje novi "narodni auto" čiji dolazak iščekujemo prije svih dosadašnjih najava.

Podsjetimo, Volkswagen je kroz nekih pet godina trebao lansirati novi model iz obitelji ID, a sad je strategijom "Accelerate" dodatno ubrzo svoju električnu revoluciju i najavio novi model već za 2025. godinu. Bit će to prvi električni auto za mase koji će spustiti startnu cijenu na 20.000 eura ili 150.000 kuna, kako vam draže.

Što možemo očekivati, Volkswagen prikazuje već danas, i to na salonu u Münchenu. ID.Life je vizija modernog urbanog automobila koji se prilagođava najširem spektru potreba korisnika, a pritom zadržava jednostavnost i minimalistički nastup. 

Rečeno je vidljivo već u vanjskom dizajnu lišenom bilo kakvih kompliciranih zahvata. Nema zakrivljenja, a čak i staklene površine od donjeg dijela vozila odvajaju se jednom ravninom. Bitna novost je tekstilni krov sa zračnim komorama, koji lako možete i ukloniti. Ne trebamo ni napominjati kako je većina vozila izrađena od recikliranih materijala, ali i potpuno prirodnih materijala poput drveta, rižine ljuske ili pak kaučuka. 

Konkretni podaci kažu kako koncept koristi postojeću MEB platformu, ima prednji pogon, a elektromotor daje čak 234 KS. To znači da 100 km/h uhvati za 6.9 sekundi. I dok je to čisto rasipanje za jedan "narodni auto", 57 kWh baterija i doseg od 400 km su daleko realnije i potrebnije mogućnosti. 

Ovaj VW je zabavan i kad stoji. Ima projektor za gledanje filmova, ali i igraću konzolu, a periferne uređaje možete puniti na klasičnoj 230 V utičnici. A nakon gledanja filma možete u autu i prespavati, nakon što preklopite sjedala u krevet duljine dva metra.

I na kraju, vratimo se na strategiju u kojoj će ključni model biti upravo onaj najjeftiniji koji najavljuje ovaj koncept. Do 2030. godine Volkswagen želi postići električnih modela u prodaji najmanje 70 posto u Europi, odnosno 50% u Sjevernoj Americi i Kini.

Pročitajte više