Francuska uvodi zabranu prodaje benzinskih i dizelskih automobila, poznato i kad

Foto: Renault

FRANCUSKA ne odustaje od zabrane prodaje novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima.

Još 2017. godine tadašnji ministar okoliša Nicolas Hulot izjavio je da će Francuska 2040. godine raskrstiti s prodajom novih automobila na fosilna goriva, a deset godina kasnije biti i CO2 neutralna. Istu ideju sada je podržala i francuska vlada, pa je tako ministrica prometa Elisabeth Borne izjavila da će novi zakon o prometu nalagati izgradnju električnih punionica kako bi učvrstila ranije obećanje o uvođenju zabrane prodaje. 

“Imamo cilj da do 2050. godine budemo CO2 neutralni pa trebamo vjerodostojan put do tamo, a to uključuje zabranu prodaje novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima od 2040. godine“, jasna je ministrica te obećava da će taj cilj postati i dio novog zakona, javlja Reuters. Taj zakon će, između ostalog, omogućiti vlasnicima nekretnina pravo da traže instalaciju punionice električne energije na svojem parkirnom mjestu. Zakon bi trebao pokrenuti pravu reformu, posebno u područjima koja promoviraju alternativu klasičnim automobilima. Tako se, osim poticanja električnih vozila svih vrsta i usluga car-sharinga, očekuje daljnja modernizacija željezničke mreže.

Podsjetimo, Hulot je prvi dao prijedlog zabrane prodaje novih automobila s klasičnim pogonom. Samo godinu dana kasnije podnio je ostavku upravo zbog toga što vlada nije učinila dovoljno na planu ekologije. Stoga je sve do sada taj prijedlog visio u zraku.

Bitno otvoreno pitanje oko ove teme je domaća autoindustrija, odnosno kako će na ovu situaciju reagirati najveći proizvođači. Iako Renault već sada ima etablirane električne modele, a PSA koncern upravo uvodi električni Peugeot 208, radi se o kompanijama čija gama je i dalje jako vezana uz fosilna goriva. Nema sumnje, država će zasigurno pomoći, što je potvrdila i ministrica, ali ostaje nepoznato od kada i u kojoj mjeri.

Pročitajte više