Geneva 2014: Audi TT

Audi je konačno i službeno predstavio treću generaciju TT modela na ovogodišnjem auto showu u Genevi, a na štandu njemačkog proizvođača našla se i nabrijana TTS varijanta od 310 KS. Automobil krasi evolucijski dizajn s agresivnom prednjom maskom i heksagonalnom rešetkom uz koju se nalaze opcionalna, trapezoidna LED svjetla. Ističe se i konturirani, školjkast poklopac motora, a može se zamijetiti kako je Audijev logo sada postavljen na njegovom donjem dijelu. Model je opremljen prilagodljivim spojlerom koji se automatski aktivira pri brzini većoj od 121 km/h.

###

Za razliku od ostalih noviteta koji su mahom veći od svojih prethodnika, novi Audi TT 20 je milimetara kraći od druge generacije unatoč međuosovinskom razmaku produženom za 37mm. Vozilo koristi MQB platformu Volkswagen grupe i 50 je kilograma lakše od prethodnika. Kapacitet prtljažnika povećan je za 13 litara te njegova zapremnina sada iznosi 305 litara.

Audi TT će u početku nuditi tri 4-cilindrična turbo motora s direktnim ubrizgavanjem goriva – dvije 2.0-litrene TFSI jedinice od 230, odnosno 310 KS (TTS varijanta) te 2.0-litreni TDI od 184 KS. 2.0-litreni TFSI od 230 KS uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem omogućava ubrzanje do 100 km/h za 6 sekundi (5.3 sekunde s S tronic mjenjačem) te elektronički ograničenu krajnju brzinu od 250 km/h. TTS varijanta od 310 KS s quattro pogonom ubrzava do 'stotke' za 4.7 sekundi, dok dizelski TT isti zadatak obavlja za 7.2 sekunde.

Putnička kabina opremljena je novim, 12.3-inčnim TFT ekranom spojenim na Nvidia Tegra 30 grafički procesor, a novost je i postavljanje kontrola za klimu u same ventilacijske otvore. Opcionalna S sport sjedala imaju pneumatički podesive bočne strane, a ergonomski su oblikovana za najveću udobnost i potporu. Tu je i novi upravljač s ravnim dnom u kojem se nalazi 40 posto manji zračni jastuk, naravno, bez posljedica za sigurnost vozača. Audi je ugradio i Bang&olufsen audio sustav s 12 zvučnika, 14-kanalnim pojačalom i wooferima na vratima s podesivim osvjetljenjem.

===

Pročitajte više