Gume na ovom autu traju 500.000 km, hoće li u proizvodnju?

Foto: Goodyear

NEDAVNO predstavljen inovativni koncept kotrlja se na još zanimljivijim gumama iz Goodyeara.

Kao što smo već spomenuli prilikom najave francuskog koncepta Oli, ovaj auto dobiva inovativne pneumatike koji nude uzorna svojstva, a mogu trajati do nevjerojatnih pola milijuna kilometara!

Zvuči utopijski, baš kao i puno toga na prikazanom Citroenovom konceptu, ali ako se pita Goodyear, nova tehnologija bi mogla uskoro dobiti i komercijalnu primjenu. A da stvar bude bolja, Goodyear Eagle Co guma se u potpunosti radi od održivih i recikliranih materijala. Smjesa tako uključuje suncokretovo ulje i borove smole, što zamjenjuje sirovine dobivene iz nafte, a tu su još prirodni kaučuk iz brazilskog kaučukovca i silicijev dioksid iz pepela rižinih ljuski.

Ova guma razvijena je u suradnji s Citroenom, a cilj joj je uz smanjeni koeficijent trenja pružiti smanjenje potrošnje energije, ali i uzornu udobnost te, očito, izdržljivost. S najavljenom kilometražom ova bi guma lako mogla zadovoljiti i dva automobila, pa i više. Kako kažu u Goodyearu, tajna je u tome što je konstrukcija gume održiva, a gazni sloj je obnovljiv. 

Guma posjeduje i tehnologiju Goodyear Sight Line, koja uključuje senzor za praćenje različitih parametara gume. Tehnologija je već komercijalizirana, a omogućuje duži vijek trajanja i manju potrošnju. Ugrađivat će se u sve proizvode do 2027. godine. 

Goodyearov cilj je postupno ukidanje ulja dobivenih iz nafte u proizvodnji guma do 2040. godine.

Pročitajte više