Hamburg izbacuje automobile iz gradskog središta do 2034.

Gradska uprava njemačkog Hamburga odlučila je u potpunosti izbaciti automobile iz gradskog središta do 2034. godine. Ambiciozan plan dio je programa urbanog razvoja pod nazivom 'Zelena mreža' koji, osim zabrane ulaska automobila u centar grada, predviđa bogatu mrežu povezanih parkova, vrtova, igrališta, rekreacijskih površina i groblja. Glasnogovornica Hamburga, Angelika Fritsch, izjavila je: 'za 15 do 20 godina bit će moguće istražiti grad isključivo biciklom ili pješice'.

###

Cilj projekta je učiniti Hamburg tišim, zelenijim i mirnijim mjestom za život, ali i omogućiti apsorpciju emisija CO2 što bi trebalo pomoći u zaštiti protiv poplava. Posljednjih 60 godina prosječna temperatura zraka porasla je za 1.2 stupnja, a podigla se i razina mora za 20 cm.

Kritičari spomenutog plana tvrde kako bi sav taj prostor bio pogodniji za razvoj poslovnog okruženja i stambenih jedinica, no Sven Schulze iz hamburškog instituta za međunarodnu ekonomiju napominje kako će zeleniji Hamburg također imati ekonomske prednosti jer će privlačiti visokoobrazovane i sposobne ljude.

Pročitajte više