Hondi tri, BMW-u i Hyundaiju po dvije nagrade

KANADSKO udruženje autonovinara je na Izboru automobila 2006. godine izabralo pobjednika.

Rezultati glasovanja i usporedni podaci novih automobila, proizišli iz četverodnevnog testiranja novinara, objavljeni su na AJAC-ovim web stranicama, www.ajac.ca, kao vodič koji bi kupcima trebao pomoći u lakšem odabiru željenih vozila.

Predsjednik CCOTY-a za 2006. godinu, Paul Williams, rekao je: "Na kupce novih automobila snažno utječe podatak o tome je li određeni automobil osvojio titulu kanadskog automobila godine. Preciznije, naše najnovije istraživanje provedeno nakon izbora za 2004. pokazalo je da je utjecaj na kupce iznosio značajnih 58,4%".

Većinu nagrada podijelile su tri marke među kojima je Honda s tri pobjede najuspješnija. Hyundai Sonati i Grandaueru (Azeri) uručene su nagrade za najbolji novi obiteljski automobil. Sonata je pobjednik u cjenovnoj skupini do 35.000 USD, dok je Grandauer (Azera) najbolji u cjenovnoj skupini preko 35.000 dolara. Jednako uspješan je i BMW čija su dva modela odnijela pobjede u svojim segmentima.

Od deset kategorija europska javnost najviše interesa ima tek za njih nekoliko u kojima su zastupljeni modeli dostupni na europskom tržištu. Tako se na drugom mjestu, odmah iza Sonate, nalazi Passat, dok je u segmentu obiteljskih limuzina cijene veće od 35.000 USD treće mjesto osvojio BMW serije 3 u karavanskoj inačici.

U segmentu luksuznih automobila najbolji je BMW serije 5 Touring, a zatim slijede Infiniti M45 i Mercedes CLS. BMW serije 3 je najbolja sportska limuzina, drugi je Lexus IS, a na trećem mjestu nalazi se Subaru Impreza WRX.

Pravo iznenađenje desilo se u konkurenciji SUV-ova. Mercedesova nova M klasa je pobjednik, a na tronu su još Range Rover Sport i Suzuki Grand Vitara.

Osim što su Amerikanci do nogu potučeni u klasi monovolumena (pobjednik je Mazda5, drugi je Mercedes B klase, a treći Subaru B9 Tribeca), srušen je još jedan mit. Naime, najboljim pick-up modelom proglašena je Honda Ridgeline.

Pročitajte više