Hrvati pustoše salone rabljenih automobila u inozemstvu, a ovi modeli su najtraženiji

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PARALELNO s rastom tržišta novih automobila u Hrvatskoj je porastao i unos rabljenih automobila. 

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine Hrvati su kupili 26.103 nova automobila, što je rast od oko 50% u odnosu na kriznu prošlu godinu. Istovremeno je uvezeno i prodano 32.008 rabljenih automobila ili 40% više u odnosu na isto razdoblje lani, doznaje Autoklub.

Poznato je i otkud Hrvati najčešće dovoze rabljene automobile. Najviše ih dolazi iz Njemačke, gdje je i ponuda najveća, a potom slijede Austrija, Italija, Francuska i zemlje Beneluksa. Nešto automobila dolazi i iz susjedne Slovenije te Češke, Slovačke i Poljske, a neki potegnu i do Švedske.

I dok se Volkswagen morao povući s postolja kao najprodavanija marka (zasad privremeno, na mjesečnoj razini), a Škoda Octavia kao najprodavaniji model, na tržištu rabljenih apsolutni vladar je VW grupa. 

Na hrvatsko tržište rabljenih pristiglo je u prvih 6 mjeseci 5411 Volkswagena, 3981 Renault i 2748 BMW-a. Zanimljivo, top 5 zaokružuju upravo premium marke, četvrtoplasirani Audi sa 2437 primjeraka i Mercedes s 2425 primjeraka. 

Najpopularniji model među rabljenim je VW Golf sedme generacije. U Hrvatsku ih je ove godine stiglo 2510 komada, dvostruko više nego drugoplasiranog Renault Megana (1211 primjeraka). NA trećem mjestu je VW Passat s 1115 primjeraka, četvrti je opet Renault, i to Clio s 1091 primjerkom, a top 5 zaokružuje Audi A4 s 864 primjerka. 

Pročitajte više