Huawei ulaže milijardu USD u automobilski biznis, kaže da je već bolji od Tesle

Screenshot: YouTube

TEHNOLOŠKI div ne odustaje od svog kolača u autoindustriji.

Huawei je objavio kako će u razvoj električnih automobila i sustava autonomne vožnje uložiti čak milijardu dolara. Kompanija se udružila s kineskim BAIC koncernom, kao i s još nekim domaćim kompanijama, i to na području razvoja samovozećih automobila. Vozila će nositi oznake Huaweija, a omogućit će sinergijski učinak s drugim tehnološkim divom Xiaomijem, koji je najavio u narednih deset godina 10 milijardi dolara ulaganja u ove tehnologije.

Erix Xu, prvi čovjek Huaweija, naglašava snagu kineske autoindustrije koja već sada godišnje proizvodi oko 30 milijuna automobila. Kaže kako im je dovoljno i kinesko tržište, pogotovo ako će po autu zaraditi oko 10.000 CYN, odnosno oko 1300 eura, doznaje Yahoo Finance.

I ne samo to, Xu je uvjeren kako je Huawei već sada ispred Tesle po pitanju tehnologija autonomne vožnje. "Ne znam hvali li se, ali moj tim kaže kako može imati automobile koji samostalno voze 1000 km bez ljudske pomoći. To je puno bolje od Tesle", izjavio je Xu za Shenzhen Monday.

Huawei je nakon američkog izbacivanja s tržišta pametnih telefona napravio veliki zaokret. Osnivač Ren Zhengfei je odlučio sreću okušati u nekim novim djelatnostima poput poljoprivrede, zdravstva i, dakako, električnih automobila.

Pročitajte više