Hyundai najavio najjeftiniji električni model

Foto: Hyundai

HYUNDAI planira na europskom tržištu lansirati novi ulazni električni model. 

Korejski proizvođač je već pokrenuo projekt razvoja malenog gradskog automobila s električnim pogonom, ali će se do konačnog rezultata i proizvodnog primjerka morati strpjeti, potvrdio je to za Automotive news Europe Hyundaijev šef marketinga za Europu, Andreas-Christoph Hofmann.

Time se Hyundai želi pridružiti sve brojnijoj grupi proizvođača koji rade na malim gradskim automobilima pristupačne cijene. Naime, kako su stroži emisijski standardi dodatno poskupjeli proizvodnju, s tržišta su zbog neisplativosti povučeni gotovo svi gradski modeli. 

Upravo zato se radi na prebacivanju na struju, a cijena je tu bitan faktor. Već je otprije poznato kako VW radi na malom električnom modelu koji će se komercijalizirati u okviru Volkswagena, Škode i Cupre, a najavljena je početna cijena od 20.000 eura.

"Svatko u industriji zna da je cilj za takva vozila 20.000 eura“, potvrdio je Hofman u razgovoru. Također, slaže se kako su mali automobili s benzinskim motorima jednostavno neisplativi. 

Svojevrsni nasljednik modela i10 nije jedini električni novitet iz Hyundaija. Hofman je već potvrdio kako će do 2030. godine tvrtka na tržište lansirati 11 električnih modela. Već do kraja godine na europske ceste dolazi netom predstavljeni Ioniq 6. Potvrđen je i veći Ioniq 7 koji će biti uglavnom usmjeren na američko tržište.

Pročitajte više