Hyundai otvorio prvu tvornicu u SAD-u

HYUNDAI je potkraj prošlog mjeseca u SAD-u otvorio svoju prvu tvornicu. Investicija vrijedna preko milijardu USD prva je u nizu akcija kojima Hyundai stvara jaku bazu za osvajanje američkog tržišta.

Mong-Koo Chung, predsjednik i šef tvrtke Hyundai Kia Automotive Group i guverner Alabame Bob Riley, 20. svibnja su u Montgomeryju, Alabama, svečano otvorili proizvodni pogon Hyundai Motor Manufacturing Alabama (HMMA).

Gradnja kompleksa vrijednog 1,1 milijardu USD započela je još 2002. godine. Pogon zapošljava više od 2.000 radnika, a proizvodnja se ostvaruje uz pomoć 64 kooperanata s oko 5.500 zaposlenika i oko 500 milijuna USD zajedničkog kapitala.

Pogon površine skoro 200.000 četvornih metara nalazi se na 1.744 jutara zemlje i sadrži zasebne jedinice za prešanje, lakiranje i sastavljanje automobila, te 3.218 metara dugu ispitnu stazu. U odjelu za proizvodnju motora već je prvog dana počela  proizvodnja najnovijeg 3.3 V6 benzinskog motora od 235 KS i 303 Nm. Nadalje, očekuje se da će HMMA proizvoditi 300.000 automobila godišnje.

Najnapredniji Hyundaiev pogon

Hyundai je sve svoje znanje i mogućnosti iz područja kvalitete, produktivnosti i tehnologije primijenio pri projektiranju ove tvornice.

Primjera radi, sektor za prešanje sadrži dva stroja s maksimalnim pritiskom od 5.400 tona, dok je tok materijala na odjelu zavarivanja potpuno automatiziran, čime su minimizirani gubici i mogućnost pogreške. I postupak zavarivanja odvija se potpuno automatizirano, više od 250 robota radi na transformaciji čelika u automobile.

Posebna pažnja posvećena je premazima, odnosno antikorozivnoj zaštiti. Nakon što su površine očišćene od svih nečistoća, prilazi se nanošenju nekoliko slojeva boje. Osnovni slojevi, tzv. primeri nanose se vrućim uranjanjem, dok se kod završnih premaza koristi tehnika elektrostatskog nanošenja boje.

U Američkim pogonima Hyundai planira proizvodnju novih generacija Sonate i Santa Fe-a, odnosno njegovih najpopularnijih modela u SAD-u.

M.N.

Pročitajte više