I Amerikanci su bili "iznenađeni“ luksuznom opremom Yuga

YUGO je jedan od automobila koji su motorizirali bivšu državu, ali je bio i jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda. 

Yugo je vjerojatno ostao najpoznatiji model nekadašnje domaće autoindustrije. Automobil je to koji je svojedobno imao veliku popularnost, a izvozio se u brojne zemlje. Zastavini automobili nudili su se i na zapadu Europe, ali kao najveći posao upamćen je izvoz u SAD s gotovo 150.000 prodanih primjeraka. 

Neki su automobil kudili, neki hvalili, ali vjerojatno nitko nije Yugo smatrao luksuznim. Međutim, sad se društvenim mrežama počela širiti brošura modela iz 1980-ih za francusko tržište koja je iznenadila čak i Amerikance. 

Za razliku od evidentno lošije opremljenih domaćih primjeraka, Yugo za izvoz je navodno bio kvalitetnije složen, a na popisu standardne opreme su bili pojasevi straga, zajedno s osloncima za glavu. Brošura tako donosi fotografije modela za američko tržište, a uz fotografiju interijera stoji informacija kako je "oprema bila nevjerojatna čak i Amerikancima".

>> Prije 42 godine proizveden je prvi Jugo

Zastavina vozila su zapaženu prodaju imala i u Velikoj Britaniji, gdje je ponuda opcija bila na zavidnoj razini. Zastava Cars Limited je imala impresivan popis dodatne opreme na kojem su se nalazile brojne dekoracije za vanjštinu, ali i dodaci poput digitalnog sata, pretinca za kazete, dječjih sjedalica, pa i drvenog volana. 

Objavljuje Zastava & Yugo NederlandPonedjeljak, 26. travnja 2021.

Pročitajte više