I Nijemci varaju: Svaki četvrti prodavač nastoji uvaliti rabljeni auto s greškom

Foto: BMW, CarVertical

NA TRŽIŠTU rabljenih auta potražnja nikad nije bila veća, a ponuda skromnija, što je dovelo do drastičnog rasta cijena, ali i sve češćih prijevara.

U potrazi za dodatnom zaradom zgriješit će i Nijemci. Tako barem govore rezultati istraživanja koje su provele platforme za kupnju automobila Heycar i YouGov na 2300 ispitanika. Rezultati su pokazali da je gotovo svaki četvrti privatni vozač u Njemačkoj (23 posto) varao pri prodaji svog rabljenog vozila kako bi postigao višu cijenu za svoj automobil, prenosi Revija HAK. 

Najčešći grijeh bio je kozmetičko uklanjanje ogrebotina (12 posto), dok je u 6 posto slučajeva prikriven dim cigarete. 

S druge strane, oko tri četvrtine (74 posto) ispitanih izjavilo je da nikad nije varalo, a 39 posto kupaca rabljenih automobila uvjereno je da je bilo prevareno prilikom kupnje rabljenog vozila. Čak 17 posto izjavilo je da oštećenja nisu iskreno prijavljena, a osam posto je sigurno da je kilometraža njihovog automobila bila lažirana.

Kad je u pitanju lažiranje kilometraže, situacija je možda i gora. Naime, prema istraživanju platforme CarVertical putem 700.000 izvješća u 18 europskih država, utvrđeno je da je 16.1% testiranih vozila tijekom 12 mjeseci imalo vraćenu kilometražu. BMW M5 je automobil s najčešće vraćenom kilometražom, s nešto više od trećine provjerenih modela za koje postoji mogućnost vraćanja kilometraže. 

Pročitajte više