ID. 2all je prostran kao Golf, velik kao Polo i stajat će manje od 25.000 eura

Foto: Volkswagen

MOŽE li Volkswagen ponoviti uspjeh iz 1970-ih kad je razvalio tržište Golfom I?

Pitanje je to koje si postavlja konkurencija nakon premijere koncepta za koji Volkswagen kaže da je dobitna kombinacija "za sve". Naime, upravo tako su nazvali najnovijeg člana ID obitelji, kojim, po svemu sudeći, konačno sustižu i Teslu. 

Upravo tako, novi ID bit će prvi električni model koji će moći ponuditi koncept obiteljskog automobila za manje od 25.000 eura, upravo ono što su Elon Musk i Tesla najavili dolaskom još pristupačnijeg Modela 2. I ne samo to - Volkswagenov novi model čini se vrlo upotrebljiv, kako po pitanju komfora i ugrađenih tehnologija, tako i kad je sam doseg u pitanju. Naime, govorimo o 450 km dosega. 

Istina, estetika možda nije jača strana, ali kompletna ponuda zvuči vrlo primamljivo. U salone novi model stiže 2025. godine, kao što smo ranije pisali, a potvrđena je i modificirana MEB (Entry) platforma. A koliko su velika očekivanja Volkswagena, najbolje govore riječi direktora Thomasa Schäfera: 

"Transformiramo tvrtku brzo i temeljito s jasnim ciljem da Volkswagen postane istinska 'marka ljubavi', a ID. 2all pokazuje kamo želimo dovesti našu marku. Želimo biti blizu kupca i ponuditi vrhunsku tehnologiju u kombinaciji s fantastičnim dizajnom. Provodimo transformaciju brzim tempom kako bismo omogućili električnu mobilnost masama."

 

Ako čitate između redova, u Volkswagenu žele ponoviti upravo ono što su napravili 1970-ih kad su lansirali prvu generaciju Golfa – približiti automobil što većem krugu ljudi. Uostalom, ne kaže se bez veze za Volkswagen da je to "automobil za narod". 

Konkretni podaci govore kako ID. 2all pokreće elektromotor snage čak 226 KS, a po WLTP-u će imati doseg od čak 450 km. Pomalo bezvremenski dizajn u sebi definitivno nosi Golfove gene, a iza njega se krije vrlo komforna kabina s prtljažnikom volumena 490 litara. Govorimo o automobilu dužine 4050 mm, širine 1812 mm i visine 1530 mm. 

Poznate su i performanse, pa tako 100 km/h postiže za 7 sekundi, a maksimalna brzina je 160 km/h. Baterija će se puniti s 10 na 80% kapaciteta za 20 minuta. 

Ponovimo, ID. 2all je tek jedan od deset najavljenih noviteta do 2026. godine. Ove godine na tržište dolazi obnovljeni ID.3, ID.Buzz s produženim međuosovinskim razmakom te ID.7.

Pročitajte više