Tesla prešućuje brojne incidente u svojim tvornicama

Foto: Tesla

TESLA NIJE PREŠUTIO samo napad podivljalog robota na jednog inženjera koji se dogodio prije dvije godine u tvornici u Austinu. Prema pisanju portala The Information, a što prenosi New York Post, nekoliko sadašnjih i bivših radnika Tesle zaposlenih u tvornici reklo je kako je tvrtka redovito rezala troškove u izgradnji, održavanju i radu na način koji ih je kasnije dovodio u opasnost. Naglasili su kako su zahtjevi uprave za brzom proizvodnjom doveli do sigurnosnih propusta.

Svjedoci su izvijestili da su više puta teški strojevi, uključujući dizalicu, čeličnu gredu i cijevi za klimatizaciju, pali blizu radnika na proizvodnim linijama automobila u tvornici gdje se jedna ozljeda dogodi na svakog 21 radnika, dok je industrijski prosjek 30.

Trovanje amonijakom

Podaci koje je analizirao portal Information otkrili su da su se radnici u tvornici razboljeli nakon što su bili izloženi toksinima poput amonijaka.

U ljeto prošle godine gležanj jednog zaposlenika bio je zahvaćen ispod kolica u pokretu, zbog čega je morao izostati s posla više od četiri mjeseca. Nekoliko dana kasnije metalnim predmetom u glavu udaren je još jedan radnik, zbog čega je izostao s posla 85 dana, navodi se u izvještaju.

Zaposlenici su bježali u strahu

Zaposlenici u tvornici rekli su da su svjedočili sudaru viličara s radnicima na montažnom podu na ili oko Nove godine 2023. Voda je slučajno došla u rastaljeni aluminij, što je rezultiralo eksplozijom za koju su svjedoci tvrdili da je zvučala poput "zvučnog praska". Eksplozija je poslala vatrenu kuglu, a zatim dim u zrak i natjerala zaposlenike da pobjegnu u strahu, navodi se u izvješću.

Međutim, nije poznato koliko je ljudi ozlijeđeno jer te informacije nema u dokumentima dostavljenim inspektorima sigurnosti u Teksasu

Tvrtka izvršnog direktora Tesle Elona Muska započela je izgradnju tvornice u ljeto 2020., nakon što je mogul bio ogorčen zbog kalifornijskih regulatora koji su ograničili poslovanje zbog širenja koronavirusa.

Pročitajte više